Doneer nuBestel gratis
Ik zorg dat ik mijn weerstand goed op peil houd Natasja van der Berg, heeft bronchiëctasieën

Wat zijn bronchiëctasieën?

Het is een woord om over te struikelen, bronchiëctasieën. De naam staat voor een zeldzame longziekte, waarbij delen van de longen constant verwijd en geïrriteerd zijn.

Bij bronchiëctasieën zijn de wanden van de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp tot diep in de longen) bijna voortdurend ontstoken en geïrriteerd. Dit komt omdat de bronchiën bij deze ziekte plaatselijk verwijd zijn, wat bacteriën de kans geeft om zich er gemakkelijk in te nestelen. Ze planten zich er voort en zo ontstaan er steeds opnieuw infecties. Het kan dus zijn dat u regelmatig last heeft van een longontsteking of bronchitis.

De ontstekingen veroorzaken op termijn schade in de longen, bijvoorbeeld doordat bloedvaatjes en trilhaartjes kapot gaan. Trilhaartjes werken normaal gesproken overtollig slijm weg uit de longen en de neus, maar bij bronchiëctasieën is dit niet meer mogelijk. Dat overtollige slijm leidt tot hoestbuien en benauwdheid, en is daarbij een broedplaats voor nog meer bacteriën.

Beide longen

Bronchiëctasieën kunnen in een van de twee longen voorkomen of in een gedeelte van een long, maar ook in beide longen tegelijk. Het kan zijn dat de bronchiëctasieën steeds meer gezond longweefsel aantasten. In dat geval praten we over ernstige bronchiëctasieën. Bronchiëctasieën ontstaan vaak al op jonge leeftijd, al komt het ook voor dat volwassenen er pas na hun veertigste jaar last van krijgen. Vaak is de ziekte dan al jaren sluimerend aanwezig, maar waren de klachten nog niet merkbaar. Bronchiëctasieën zijn niet te genezen. Wie eenmaal bronchiëctasieën heeft, blijft hier bijna altijd last van houden. Bronchiëctasieën is dus een chronische longziekte. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

CIJFERS OVER BRONCHIËCTASIEËN

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland bronchiëctasieën hebben. Bronchiëctasieën als gevolg van longinfecties bij kinderen komen minder vaak voor, omdat kinderen tegen deze infecties worden ingeënt. Anderzijds kan door verbeterde onderzoeken deze longziekte steeds beter vastgesteld worden. Daardoor komen er meer mensen met de diagnose bronchiëctasieën.

Binnenkort een gesprek met uw arts?

Maak gebruik van onze gratis online vragenlijst. Tijdens een bezoek aan uw arts komt er veel op u af. Hoe weet u of u de juiste vragen stelt en niks vergeet? Onze vragenlijst is een geheugensteuntje om u te helpen in het gesprek met uw arts. U stelt zelf een lijst samen met vragen die voor u belangrijk zijn. Zo bent u goed voorbereid. 

Maak gratis uw eigen vragenlijst
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl