Sporten met astma

De zusjes Claudia en Juliëtte hebben allebei astma. Juliëtte: ‘Ik ben sneller moe dan mijn vriendinnen, maar sporten geeft me juist ook energie. We houden allebei van zwemmen en trainen in een chloorvrij zwembad’.

Sporten is voor iedereen gezond, vooral voor mensen met astma. Bewegen met astma is even wennen, misschien zelfs moeilijk in het begin. Maar het levert je uiteindelijk wel veel op.

Juliette en Claudia Dankelman, hebben astma

Sporten of bewegen versterkt de ademhalingsspieren en verbetert je conditie. Je wordt er fitter door. Daarom is sporten met astma zo belangrijk. Je hoeft niet gelijk te zwemmen zoals Claudia en Juliëtte. Vijf dagen per week een half uur bewegen levert al goede resultaten op voor je gezondheid. En dat kan ook beweging in en om het huis zijn. Je werkt ongemerkt al snel aan je conditie.

Tips voor een betere conditie

Zo kun je op een eenvoudige manier aan je conditie te werken:

  • Pak vaker de fiets
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk
  • Werk in de tuin
  • Maak uw huis schoon

Bewegen met de beweegkaart

Op de beweegkaart vind je beweegoefeningen die je gewoon vanuit huis kunt doen. Door het beweegschema te volgen, bouw je het bewegen langzaam op.

Vraag hem hier gratis aan

Adem door je neus

Let erop dat je tijdens het bewegen zoveel mogelijk door je neus ademt. Dat zorgt voor warme, vochtige en gefilterde lucht. Daardoor worden je longen minder gevoelig. Je hebt minder last van prikkels die zorgen voor een astma-aanval. Sport je buiten? Houd er rekening mee dat je meer last kunt krijgen van je astma. Dat komt door verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten.

Sporten met inspanningsastma

Heb je inspanningsastma? Dan klinkt het misschien tegenstrijdig dat sporten gezond voor je is. Sporten zorgt bij jou immers voor een benauwd gevoel. Toch is bij inspanningsastma beweging heel belangrijk voor de conditie van je longen. Neem tijd voor een rustige, goede warming-up. Het kan helpen om van tevoren een luchtwegverwijdend medicijn in te nemen. Tijdens het sporten kan dat medicijn de benauwdheid oplossen.

De truc bij inspanningsastma is om de activiteit langzaam op te voeren. Weet je niet zeker wat je aankunt? Overleg dan met je huis- of longarts en probeer eens voorzichtig iets uit. Vertel het ook altijd aan je trainer of teamgenoten, zodat ze rekening met je kunnen houden.

Praat eens met anderen mensen met astma op het Longforum over sporten. Je kunt hier tips en ervaringen uitwisselen. Of stel een vraag aan een longarts.

Boekje Meer bewegen minder benauwd

Gratis beweegtips bij longziekten

Niet voor iedereen is bewegen even vanzelfsprekend. Als je een longziekte hebt kan bewegen ook eng zijn: wat als je extra benauwd wordt of nog vermoeider? Deze beweegtips helpen je op weg en helpen het bewegen makkelijker vol te houden.

Bestel het gratis boekje

Bang om te sporten met astma?

Durf je niet goed te sporten met astma, omdat je bang bent voor een astma-aanval? Misschien is sporten of bewegen samen met een fysiotherapeut iets voor je. Dit kan vooral bij ernstig astma erg prettig zijn. Er zijn steeds meer speciale sport- en beweegclubs voor mensen met astma. Kijk eens op de site van je gemeente om te zien wat er bij jou in de buurt te vinden is.

Bewegen met ernstig astma

Heb je zeer ernstig astma? Dan is het goed om samen met een fysiotherapeut aan je conditie te werken. Meestal noemen we dit longrevalidatie. Informeer bij je huisarts of longarts naar de mogelijkheden. Zo kun je op een veilige manier toch sporten met astma en de conditie van je longen verbeteren. Fysiotherapie wordt meestal vergoed uit je aanvullende verzekering.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER