Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij een longontsteking? - Duur: 01:30 Bekijk wat een longontsteking met de longen van een kind doet.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is een longontsteking bij een kind?

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie. Longontsteking komt bij kinderen relatief vaak voor. Een gewone verkoudheid of griep kan de aanleiding zijn. 

Coronavirus - Er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale' longontsteking. Vermoed je dat jouw kind het coronavirus hebt? Neem dan contact op met de (huis)arts.  Lees hier meer over corona en je longen. 

Dit gebeurt er bij een longontsteking

Wanneer jouw kind inademt, gaat de lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van de longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam zuurstof op. Lees meer over de werking van de longen. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor kan jouw kind moeite hebben met ademhalen en benauwd zijn. Dat kan angstig zijn.

Symptomen van longontsteking

De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn: hoesten, koorts en een snelle ademhaling. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking. Daarbij kunnen ze last hebben van slijm ophoesten, vermoeidheid en slecht drinken. 

Denk niet te snel dat het wel meevalt
Amy kreeg met acht maanden een flinke longontsteking
Op welke symptomen moet je letten? Bestel gratis de brochure.
Ernstig of mild verloop

Een longontsteking kan ernstig of mild verlopen. Ernstig betekent dat jouw kind ineens erg ziek is. Hij ademt snel en steunend en heeft hoge koorts (> 39° C). Het zuurstofgehalte in het bloed kan lager zijn. Jouw kind heeft nauwelijks trek in eten en drinken. Een milde longontsteking wil zeggen dat jouw kind niet heel erg ziek is. Hij kan rustig ademen en heeft geen hoge koorts. Uiteraard houd je hem ook dan goed in de gaten. Bij een dubbele longontsteking zijn beide longen ontstoken.

Cijfers over longontsteking

Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0 - 9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25.000 kinderen (0 - 9 jaar) een longontsteking.

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl