Wat kun je zelf doen?

Heeft je kind een longontsteking, dan is rust belangrijk. Hij zal dit ook zelf aangeven. Als je kind nog jong is, leg hem dan in zijn bed wanneer hij moe is. Wil hij het liefste dichtbij jou zijn? Hij kan dan in de woonkamer slapen, in de kinderwagen of een campingbedje. Oudere kinderen liggen lekker op de bank. Zo ben je in de buurt wanneer dit nodig is.

Amy, longontsteking bij een kind, meisje blond haar

Voldoende drinken

Let erop dat je kind voldoende blijft drinken. Zeker als hij nog af en toe last heeft van koorts. Voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag. Kinderen die borstvoeding krijgen kun je op verzoek voeden en desnoods een extra flesje water of melk geven. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar hebben zes tot zeven bekertjes per dag nodig van elk ongeveer 75 ml. Gaat het drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap. Ben je er onzeker over? Vraag dan je huisarts om advies.

Hoestdrank

Het is niet bewezen dat een kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. Maar je kind slaapt er misschien wel beter door. Vraag je apotheek advies over wat je je kind mag geven.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Antibioticakuur afmaken

Vaak wordt een longontsteking bestreden met een antibioticakuur. Maak deze altijd af, ook al voelt je kind zich beter. Anders kunnen de bacteriën er ongevoelig voor worden. Dit heet resistentie. Voelt je kind zich na drie dagen nog niet beter? Neem dan contact op met de huisarts. Het kan zijn dat je kind een andere antibioticakuur nodig heeft.

Niet roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van je kind. Voorkom dat je kind wordt blootgesteld aan rook. Dit is niet alleen belangrijk om longziekten in het algemeen te voorkomen, maar zeker bij herstel van een longontsteking. Je kind kan het anders nog benauwder krijgen dan hij al is.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER

Meer over longontsteking bij kind