Symptomen longontsteking bij een kind

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking.

Amy, longontsteking bij een kind, meisje blond haar

Naar de dokter

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft? Waarschuw dan de huisarts. Die doet lichamelijk onderzoek. Hij kijkt naar de ademhaling en luistert met de stethoscoop naar de longen van je kind. Hij zal je vragen welke klachten er zijn en hoe lang je kind deze al heeft. Als de huisarts de diagnose longontsteking stelt, schrijft hij een behandeling met antibiotica voor.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Aanvullend onderzoek

Bij kinderen wordt over het algemeen geen extra onderzoek gedaan, zoals een röntgenfoto of bloedonderzoek. Bij een kind dat vaker een longontsteking heeft gehad, doet de kinderarts dit wel.

Besmettelijk of niet?

Een longontsteking is meestal niet erg besmettelijk. Als de oorzaak een virus is, dan vindt besmetting vaak plaats via de handen. Zorg dus dat iedereen die het kind verzorgt, goed de handen wast om verspreiding te voorkomen.

Meer over longontsteking bij kind

Longontsteking of RS virus bij je kind?

Het RS virus en een longontsteking komen veel voor bij jonge kinderen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Lees het in deze folder
Cover folder RS virus en longontsteking bij jonge kinderen