Behandeling longontsteking bij een kind

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, waarschuw dan je huisarts. In de meeste gevallen schrijft die een antibioticakuur voor. Antibiotica helpen een bacteriële infectie te bestrijden. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen. Dan is het een kwestie van uitzieken. Vaak is de oorzaak niet precies bekend en schrijft de huisarts uit voorzorg antibiotica voor.

Amy, longontsteking bij een kind, meisje blond haar

Slijm ophoesten

Hoest je kind slijm op? Dat is erg vervelend. Hij kan last van zijn keel of spierpijn krijgen. Als hij koorts of pijn heeft, geef dan gerust een pijnstiller. Paracetamol is voor jonge kinderen het meest geschikt. Kijk op de verpakking of vraag de huisarts of apotheker om de juiste dosering. Hoestdrank en slijmoplossende middelen kunnen klachten verminderen. Mogelijk slaapt en rust je kind dan beter. Lees wat je nog meer kunt doen.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Antibioticakuur afmaken

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica. Dit heet resistentie. Hierdoor werkt de kuur niet meer. Je voorkomt dit door de kuur helemaal af te maken, ook als je kind zich beter voelt. Blijkt de kuur niet goed te werken, dan krijgt je kind een andere voorgeschreven. Bel altijd de huisarts als de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder zijn of als je kind ondanks de antibiotica zieker wordt.

Naar het ziekenhuis

Bij een ernstige longontsteking wordt je kind opgenomen in het ziekenhuis. Het besluit om je kind op te nemen, komt vaak als een verrassing. Dit is voor jou en je kind best moeilijk, zonder enige voorbereiding. Wees eerlijk tegen hem. Vertel dat hij ziek is en dat de mensen in het ziekenhuis hem beter gaan maken. Het is goed om te vertellen wat hij kan verwachten, zoals onderzoeken door de arts, infuus en extra zuurstof. Natuurlijk zorg je voor zijn favoriete knuffel en pyjamaatje, zodat hij zich veilig voelt.

Sandra en Amy - longontsteking bij een kind

Denk niet te snel dat het wel meevalt

Amy kreeg met acht maanden een flinke longontsteking, vertelt Sandra

Behandeling in het ziekenhuis

Je kind krijgt in het ziekenhuis antibiotica toegediend, via pillen of met een infuus. Hij krijgt daarbij een hogere dosis. Daardoor werkt het beter. In het ziekenhuis wordt ook gemeten wat de hoeveelheid zuurstof is in het bloed van je kind. Als die te laag is, dan krijgt hij zuurstof toegediend met een zuurstofbrilletje. Dit zijn twee kleine, korte sprietjes in zijn neusgaten waardoor extra zuurstof wordt geblazen. Is dit nog onvoldoende, dan krijgt hij een kapje over zijn mond en neus om zuurstof toe te dienen. Het ziet er misschien niet prettig uit, maar het brengt direct verlichting.

Als je kind erg ziek is, eet en drinkt hij waarschijnlijk minder. Belangrijk is dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt, want uitdroging is gevaarlijk voor jonge kinderen. Probeer regelmatig extra vocht aan te bieden. Als het kind uitgedroogd is en zelf onvoldoende kan drinken, dan wordt een maagsonde aangebracht. Dit is een slangetje dat via de neus rechtstreeks naar de maag loopt. Je kind krijgt vocht binnen via de sonde.

Naar huis

Een ziekenhuisopname heeft impact op een kind. Een vreemde omgeving, onderzoeken en artsen. Hierdoor kan je kind van slag raken. Als hij weer naar huis mag, kan hij erg aanhankelijk zijn. Hij slaapt onrustig en kan nare dromen hebben. Dit gaat weer over. Zeker met een beetje extra aandacht van jou als ouder. Je kunt met je kind praten over zijn ervaringen. Er zijn boekjes verkrijgbaar over dit onderwerp. Vraag ernaar in het ziekenhuis of kijk in de bibliotheek.

Herstel van een longontsteking

Herstel van een longontsteking duurt meestal twee tot drie weken, als je kind verder gezond is. Je kind houdt er doorgaans geen longschade aan over. De hoest kan nog wel weken aanhouden. Het kan wel zes tot acht weken duren voordat de conditie van je kind weer op peil is.

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier

Meer over een longontsteking bij een kind