Doneer nu Gratis magazine

Longontsteking bij kinderen

Longontsteking treft vooral jonge kinderen en oudere mensen. Veel voorkomende oorzaak: een gewone verkoudheid of griep in combinatie met een virus of bacterie. Vermoedt u een longontsteking bij uw kind, waarschuw dan de arts.

Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Het komt bij kinderen relatief vaak voor. Uw kind kan moeite hebben met ademhalen en benauwd zijn. 

Oorzaken van een longontsteking

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van longontsteking. Een gewone griep of verkoudheid kan de aanleiding zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat precies de oorzaak is. 

Symptomen en diagnose

De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn: hoesten, koorts en een snelle ademhaling. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking.

Behandeling longontsteking

Antibiotica helpen tegen een bacteriële infectie. Een virale infectie is een kwestie van uitzieken. Vaak is de oorzaak niet precies bekend en schrijft de huisarts uit voorzorg antibiotica voor. 

Wat kunt u zelf doen?

Heeft uw kind een longontsteking, dan is rust belangrijk. Zorg dat uw kind voldoende blijft drinken en maak een antibioticakuur af.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl