Help mee Gratis magazine

Longen immuundeficiëntie chromosoombreuk syndroom

Longziekte Longen Immuundeficiëntie Chromosoom-Breuk Syndroom (LICS)  is een zeer zeldzame en erfelijke ziekte waarbij kinderen mogelijk gevoeliger zijn voor infecties. Door een nog onbekende werking ontstaat op de leeftijd van ongeveer 10-14 maanden een ernstig, snel ontwikkelende en dodelijke longziekte.

Er is nog weinig bekend over LICS. LICS lijkt zich vooral te laten zien rond de leeftijd van één jaar oud.

Oorzaken

Het syndroom ontstaat door een fout in het erfelijk materiaal. Sommige kinderen met deze zeldzame genafwijking lijken gevoeliger voor infecties. Het is waarschijnlijk dat zo’n infectie een longontsteking veroorzaakt. Deze longontsteking kan het lichaam niet onder controle krijgen en valt niet te behandelen. Op een gegeven moment verwoest deze de longen waardoor ze uitvallen.

Onduidelijkheid

LICS is in 2016 ontdekt door onderzoekers en artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De oorzaak van deze ziekte ligt bij een niet eerder beschreven gen. Omdat er nog weinig patiënten gevonden en beschreven zijn, valt er nog veel te leren over deze ziekte.  

Behandeling

Er is helaas nog geen behandeling voor LICS gevonden. Het is mogelijk dat LICS vaker voorkomt dan artsen weten, omdat de ziekte nog onbekend is. Het is op dit moment nog een zeer zeldzame ziekte.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212