Doneer nu Gratis magazine
Johanna Versluis, had acute bronchitis Ik wist niet dat acute bronchitis besmettelijk was

Oorzaken van acute bronchitis

Bij acute bronchitis zit er een ontsteking in de kleinere vertakkingen van de longen, de bronchiën. Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. 

Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.

Hoesten en slijm

Als het virus of de bacterie in de bronchiën is binnengedrongen dan raakt de wand van de bronchiën geïrriteerd. Uw longen reageren hierop met een ontsteking. Rond de plek van de ontsteking maakt uw lichaam slijm aan. Door het slijm hoest u. Hoesten kan erg vermoeiend en vervelend zijn. Toch is het nuttig, want hiermee verdwijnt het virus of de bacterie uit uw lichaam.

Acute bronchitis voorkomen? 

U kunt zelf veel doen om de kans op acute bronchitis te verkleinen:

  • Eet gezond en beweeg voldoende.
  • Vermijd plaatsen met luchtvervuiling zoals drukke stadsgebieden en verkeerswegen.
  • Rook niet: dat maakt uw longen gevoeliger.
Ziek door kou?

Het is een misverstand dat je ziek wordt van kou. Virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is. Maar in de wintermaanden zitten we wel veel meer binnen en dicht op elkaar. De kans dat we virussen aan elkaar overdragen is daardoor groter.  

Extra vatbaar

Kinderen jonger dan drie jaar en ouderen (65+) hebben meer kans op chronische bronchitis. En heeft u astma of COPD? Dan bent u ook extra vatbaar. Jaarlijks een griepprik halen bij uw huisarts vermindert de kans dat u ziek wordt door een virus.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl