
Ik wist niet dat acute bronchitis besmettelijk was
Behandeling van acute bronchitis
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Uw arts bekijkt of een behandeling met antibiotica voor u nodig is.
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf. De ontsteking is na ongeveer twee weken verdwenen. Toch kunt u nog weken last hebben van een zeurende hoest. U kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid. Dat zijn vervelende klachten waar u gelukkig wat aan kunt doen.
Wat kunt u zelf doen?
- U hoeft niet in bed te blijven, maar u kunt het beste wel rustig aan doen.
- Zorg dat u voldoende water drinkt, zeker als u koorts heeft.
- Als u pijn heeft kunnen pijnstillers helpen.
- Bestel gratis het boekje Omgaan met energie.
Lees meer over wat u zelf kunt doen bij acute bronchitis.
Omgaan met energie
Het is misschien wel een van de moeilijkste dingen van het hebben van een longziekte: moe zijn en minder energie hebben. Als u slim met uw dagelijkse bezigheden omgaat, houdt u meer energie over voor leuke dingen. Hoe pakt u dat aan?
Bestel gratis het boekje met tipsWat doet uw arts?
Uw arts zal inschatten of een kuur met antibiotica nuttig voor u is of niet. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij u een recept voor antibiotica. Is een virus bij u de oorzaak? Dan helpen antibiotica niet. U kunt in dat geval het beste uitzieken. Bent u erg benauwd? Dan zal de arts u luchtwegverwijders (pufjes) voorschrijven. Dat zijn medicijnen waardoor u meer lucht krijgt.
Wanneer bent u hersteld?
Acute bronchitis is meestal na twee weken genezen. De zeurende hoest kan nog wel weken duren. Bij acute bronchitis door een virus kunnen uw klachten na een paar dagen al over zijn. Acute bronchitis veroorzaakt door bacteriën gaat vaak snel over na behandeling met antibiotica. Rookt u? Dan kunnen uw klachten langer aanhouden.
Antibiotica? Maak de kuur af
Antibiotica genezen niet alle infecties. Dit geldt alleen voor de meeste bacteriële infecties. Bij virussen helpen antibiotica niet. Uw arts kijkt of antibiotica nuttig is om u te genezen. Krijgt u een recept voor antibiotica? Dan is het heel belangrijk dat u de antibioticakuur helemaal afmaakt. Ook als u zich weer beter voelt. Als u de kuur niet afmaakt, wordt u ‘resistent’. Er blijven dan bacteriën leven en de infectie gaat niet over.
Heeft u een andere longziekte?
Heeft u astma of COPD? Dan kunt u bij acute bronchitis extra benauwd zijn. Dat kan een beangstigend gevoel geven en dat is erg vervelend. Uw huisarts helpt om u snel gemakkelijker te laten ademen. Hij kan de dosis van de medicijnen die u lucht geven (pufjes) verhogen of u een prednisonkuur voorschrijven. Prednison is een geneesmiddel dat de afweer van het lichaam onderdrukt. Ontstekingen verdwijnen hierdoor.
Extra gevoelig voor infecties?
Soms begint de ontsteking in uw longen met een virus en komen daar later bacteriën bij. Dat heet een ‘secundaire bacteriële infectie’. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Bent u daar gevoelig voor? Dan kan de arts u antibiotica voorschrijven om dat te voorkomen.
Verschillende antibiotica
Er zijn verschillende antibiotica voor verschillende soorten bacteriën. Meestal verdwijnt de acute bronchitis met een standaard antibioticum. Gaan uw klachten daar niet mee over? Dan zal de arts uw slijm laten onderzoeken om te kijken welke bacterie u ziek maakt. Daarna zal hij u een specifiek antibiotica voorschrijven.
Longziekten de wereld uit!
Het Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden