Doneer nu Gratis magazine
Johanna Versluis, had acute bronchitis Ik wist niet dat acute bronchitis besmettelijk was

Behandeling van acute bronchitis

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Uw arts bekijkt of een behandeling met antibiotica voor u nodig is. 

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf. De ontsteking is na ongeveer twee weken verdwenen. Toch kunt u nog weken last hebben van een zeurende hoest. U kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid. Dat zijn vervelende klachten waar u gelukkig wat aan kunt doen. 

Wat doet uw arts?

Uw arts zal inschatten of een kuur met antibiotica nuttig voor u is of niet. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij u een recept voor antibiotica. Is een virus bij u de oorzaak? Dan helpen antibiotica niet. U kunt in dat geval het beste uitzieken. Bent u erg benauwd? Dan zal de arts u luchtwegverwijders (pufjes) voorschrijven. Dat zijn medicijnen  waardoor u meer lucht krijgt.

Wanneer bent u hersteld?

Acute bronchitis is meestal na twee weken genezen. De zeurende hoest kan nog wel weken duren. Bij acute bronchitis door een virus kunnen uw klachten na een paar dagen al over zijn. Acute bronchitis veroorzaakt door bacteriën gaat vaak snel over na behandeling met antibiotica. Rookt u? Dan kunnen uw klachten langer aanhouden.

Antibiotica? Maak de kuur af

Antibiotica genezen niet alle infecties. Dit geldt alleen voor de meeste bacteriële infecties. Bij virussen helpen antibiotica niet. Uw arts kijkt of antibiotica nuttig is om u te genezen. Krijgt u een recept voor antibiotica? Dan is het heel belangrijk dat u de antibioticakuur helemaal afmaakt. Ook als u zich weer beter voelt. Als u de kuur niet afmaakt, wordt u ‘resistent’. Er blijven dan bacteriën leven en de infectie gaat niet over.

Heeft u een andere longziekte?

Heeft u astma of COPD? Dan kunt u bij acute bronchitis extra benauwd zijn. Dat kan een beangstigend gevoel geven en dat is erg vervelend. Uw huisarts helpt om u snel gemakkelijker te laten ademen. Hij kan de dosis van de medicijnen die u lucht geven (pufjes) verhogen of u een prednisonkuur voorschrijven. Prednison is een geneesmiddel dat de afweer van het lichaam onderdrukt. Ontstekingen verdwijnen hierdoor.

Extra gevoelig voor infecties?

Soms begint de ontsteking in uw longen met een virus en komen daar later bacteriën bij. Dat heet een ‘secundaire bacteriële infectie’. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Bent u daar gevoelig voor? Dan kan de arts u antibiotica voorschrijven om dat te voorkomen.

Verschillende antibiotica

Er zijn verschillende antibiotica voor verschillende soorten bacteriën. Meestal verdwijnt de acute bronchitis met een standaard antibioticum. Gaan uw klachten daar niet mee over? Dan zal de arts uw slijm laten onderzoeken om te kijken welke bacterie u ziek maakt. Daarna zal hij u een specifiek antibiotica voorschrijven.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl