Waarom de COPD-test

Conny Hoeve 2, heeft COPD, dame in paars shirt met zuurstofslangetje in haar neus

Jarenlang roken is de oorzaak van mijn COPD

Conny Hoeve, heeft COPD

In Nederland zijn zo'n 600.000 mensen met de diagnose COPD. Het is belangrijk om op tijd te weten of je COPD hebt. Daarmee zou je erger kunnen voorkomen. 

Ben je tussen de 40 en 70 jaar en hoest je regelmatig? Of ben je snel buiten adem? Dan kan dit een teken zijn dat je COPD hebt. Doe de COPD-risicotest om te zien of je risico hebt op COPD. 

Wat is COPD?

COPD is een ernstige longziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. Het begint vaak met een onschuldig hoestje, maar je komt steeds vaker adem tekort. Een trap oplopen voelt als het beklimmen van een berg. Aankleden kost steeds meer moeite. Werken lukt soms niet meer. Mensen met COPD kunnen zelfs 24 uur per dag afhankelijk worden van extra zuurstof en een scootmobiel.

Oorzaken COPD

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en heeft zeer grote invloed op hoe goed de longen werken. De longen van iemand van 52 die flink heeft gerookt, hebben dezelfde inhoud als de longen van iemand van 75 die niet gerookt heeft! Maar ook mensen die zelf nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen, bijvoorbeeld door meeroken, luchtvervuiling (waaronder fijn stof), schadelijke stoffen op het werk of een erfelijke ziekte.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose