‘In Spanje heb ik nauwelijks medicijnen nodig’

Hij woont vijf maanden per jaar in een camper in Spanje. Want daar voelt Alwin Kötter (59), die bronchiëctasieën (BE) heeft, zich veel beter. Helaas moesten hij en zijn vrouw afgelopen winter in Nederland blijven.

Alwin staat voor zijn camper

‘Op mijn zesde belandde ik in het ziekenhuis met bronchitis en een virus. Drie weken lag ik in coma, ik was er bijna niet meer geweest. Mijn longen zijn daarna altijd kwetsbaar gebleven. Toen ik eenmaal volwassen was, deed mijn levensstijl daar nog een flinke schep bovenop. Ik werkte zo’n zestig tot tachtig uur in de week en was te zwaar.

In 2010 ging het helemaal mis: ik kreeg een burn-out en belandde op de spoedeisende hulp. Vooral mijn longen waren er heel slecht aan toe. Helaas werden er alleen longfoto’s gemaakt en geen scan. En op foto’s is BE niet te zien. Ik regelde toen zelf een second opinion bij een longarts van Dekkerswald in Nijmegen. Zij stelde in één dag de diagnose: bronchiëctasieën en de pseudomonas bacterie die niet gevoelig is voor antibiotica. Met die snelle diagnose had ik geluk, want bij veel mensen duurt het lang voor ze die krijgen.’

Meer over zeldzame longziekten?

Wil je meer horen en lezen over bijzondere longziekten zoals BE, alpha-1, ernstig astma, ILD, longfibrose en vele anderen? Ga dan eens naar onze pagina 'Bijzonder en niet alleen'. Je vind daar bijvoorbeeld de opnamen van onze dag voor mensen met een zeldzame longziekte terug! 

‘De burn-out zette mijn leven op z’n kop. Ik moest stoppen met werken en ben gaan sporten onder begeleiding. Hierdoor viel ik drieënveertig kilo af en ging mijn conditie met sprongen vooruit. Helaas zat sporten er de laatste maanden niet in door corona. Dat merk ik heel goed. Dit jaar had ik vaak een longontsteking en gebruikte ik drie keer zoveel antibiotica als anders. Op aanraden van mijn arts brengen mijn vrouw en ik de wintermaanden zoveel mogelijk in Zuid-Spanje door, maar dat kon deze winter niet. Als ik daar ben, heb ik nauwelijks medicijnen nodig. We zijn speciaal kleiner gaan wonen en kochten een camper om daar vijf maanden per jaar te kunnen zijn.'

Alwin Kotter, heeft BE in zijn camper

Samen met drie anderen zit ik in een whatsapp-groepje. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, hopen we elkaar te helpen beter met de ziekte om te gaan.

Alwin, heeft BE

'We waren ook in Spanje toen corona uitbrak. Overal politie en zelfs tanks op straat: het leek wel oorlog! Eenmaal thuis zaten we drie weken in quarantaine en ook daarna waren we erg voorzichtig. Gelukkig zijn we nu eindelijk allebei gevaccineerd.

Samen met drie anderen zit ik in een whatsapp-groepje. We delen een bijzondere ziekte. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, hopen we elkaar te helpen beter met de ziekte om te gaan.’

Meer over bronchiëctasieën (BE)

Tekst: Judith van Ankeren. Fotografie: Emmely van Mierlo

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Longwijzer april 2025