Doneer nu Gratis magazine
Christine van der Wijngaard, heeft PAH Het onvoorspelbare is dat je ineens een flinke terugval kunt krijgen

Pulmonale arteriële hypertensie symptomen

Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) zijn de bloedvaten in de longen vernauwd, waardoor de druk in die vaten stijgt. Dat maakt het voor het hart zwaarder om bloed rond te pompen, met allerlei gevolgen in het lichaam.

De eerste symptomen van pulmonale arteriële hypertensie zijn meestal zware vermoeidheid en moeite met ademhalen, vooral bij lichamelijke inspanning. De meeste mensen met pulmonale arteriële hypertensie denken in eerste instantie dat ze gewoon een erg slechte conditie hebben. Actief bezig zijn is voor hen erg vermoeiend en kan duizeligheid en flinke kortademigheid veroorzaken. Ook is flauwvallen, vooral bij inspanning, een symptoom dat in het beginstadium van de ziekte veel voorkomt. Andere symptomen van pulmonale arteriële hypertensie zijn:

  • opgezwollen voeten en onderbenen (oedeem)
  • blauwe lippen (cyanose)
  • pijn op de borst
  • een snelle pols
  • benauwdheid
  • een vergrote lever

Hoe verder de ziekte gevorderd is, hoe opvallender de klachten worden. Vaak gaan mensen met pulmonale arteriële hypertensie pas naar de dokter als de klachten zo erg zijn dat bijvoorbeeld werken niet meer goed lukt. In een ver stadium van de ziekte zijn de symptomen van pulmonale arteriële hypertensie zo ernstig, dat dagelijkse dingen als aankleden of douchen al te inspannend zijn. 

Voor huisartsen en zelfs specialisten is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen of pulmonale arteriële hypertensie te vermoeden, omdat de ziekte erg zeldzaam is. Bovendien lijken de symptomen van pulmonale arteriële hypertensie in het begin op die van astma of hyperventilatie, waardoor de diagnose soms niet goed gesteld wordt.

Druk in longslagader

Niet iedereen met pulmonale arteriële hypertensie heeft last van dezelfde symptomen, en ook zijn de symptomen niet bij iedereen even hevig. Hoe hoger de druk in de vaten van de longen, hoe moeilijker het hart het heeft. Bij een gezond mens is de druk in de longslagader zo’n 14 mm Hg, bij iemand met pulmonale arteriële hypertensie is die meestal rond de 25 mm Hg of zelfs hoger.

Gratis nieuwsbrief

Wilt u digitaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws over longonderzoek en hoe u kunt omgaan met uw longziekte? Meld u dan hier aan en ontvang de e-nieuwsbrief.

Gratis aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl