Doneer nu Gratis magazine
Marianne van Dijk, had pleuritis Mijn longontsteking werd pleuritis, iedere ademhaling deed pijn

Wat kunt u zelf doen?

Rust nemen, dat is het belangrijkste wat u zelf kunt doen bij pleuritis. Er zijn een aantal tips die helpen om sneller van pleuritis te herstellen en de kans op pleuritis te verkleinen.

Volg de adviezen van uw arts. Hij vertelt u hoe u pleuritis kunt uitzieken en voorkomen. Pleuritis heeft veel verschillende oorzaken. Uw arts weet het beste welke adviezen passen bij de onderliggende ziekte. Neem de tijd om te herstellen en doe het rustig aan. Eet gezond en rust veel, zodat uw weerstand weer beter wordt.

Tips bij pleuritis
  • Neem pijnstillers als u pijn heeft. Als u geen pijn heeft kunt u goed en diep doorademen. Zo houdt u uw longen schoon en is de kans op extra infecties kleiner. 
  • Ga op de pijnlijke zijde liggen. Door de druk neemt de pijn af.
  • U hoeft niet in bed te blijven, maar zorg wel voor voldoende rust. Wanneer u rust hoeft u minder diep te ademen en heeft u minder pijn.
     
Last van slijm?

Heeft u met pleuritis veel last van slijm? Dit kan helpen:

  • Drink voldoende (bijvoorbeeld water en thee), vooral als u koorts heeft.
  • Vermijd irritatie van de longen: rook niet (mee) en gebruik een mondkapje bij vervuilde lucht, zoals rook, verf en sterke lucht van huishoudartikelen. 
  • Door te stomen maakt u het slijm in uw longen losser. Adem warme, vochtige lucht in, bijvoorbeeld boven een pan met heet water. Pas op voor verbranding. 
  • Neem een slijmoplossende hoestdrank. Dat zorgt ervoor dat u het slijm makkelijker kunt ophoesten. 
  • Maak uw antibioticakuur altijd af.
 
Hoe kunt u pleuritis voorkomen?

Als u de kans verkleint op griep, acute bronchitis en longontsteking, verkleint u ook de kans op pleuritis. Was regelmatig uw handen. Virussen verspreiden zich vaak via handen. Blijf uit de buurt van iemand die griep heeft of verkouden is. Schud elkaar dan in ieder geval niet de hand.

Praat mee over acute longziekten

Longforum.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl