
Voorlichtingsmateriaal
Veel voorlichtingsmateriaal kunt u gratis bestellen in de webshop van het Longfonds of bekijken via YouTube. Er zijn onder andere patiëntenboekjes, patiëntenversies van zorgstandaarden en video’s & animaties.
Het Longfonds ontwikkelde voorlichtingsmateriaal om zorgverleners en patiënten te ondersteunen. Als zorgverlener kunt u dit in de wachtkamer plaatsen of meegeven aan uw patiënt. Hiermee vergroot u de kennis van uw patiënt over de ziekte en behandeling, en stimuleert u de ‘eigen regie’. Zo blijft er tijdens het consult tijd over voor andere zaken.
Patiëntenboekjes
De patiëntenboekjes bieden basisinformatie over een longziekte en verwijzen door naar meer informatie. In de webshop vindt u onder andere boekjes over:
Naast boekjes over chronische longziekten zijn er boekjes over acute longziekten, zoals een longembolie of longontsteking.
Patiëntenversies zorgstandaarden
Verder vindt u in de webshop patiëntenversies van zorgstandaarden. Hierin kunnen patiënten lezen wat zij van de zorg mogen verwachten en welke rol zij zelf spelen in de behandeling van astma en COPD. Zo kunnen zij zelf beter keuzes maken. Als zorgverlener kunt u uw patiënt helpen door gezamenlijk de inhoud van de patiëntenversie te bespreken tijdens de behandeling.
De volgende patiëntenversies van zorgstandaarden zijn beschikbaar:
Video's en animaties
Het Longfonds ontwikkelde ook materiaal dat u kunt gebruiken als ondersteuning tijdens uw consult. Zo zijn er video’s en animaties die u aan uw patiënten kunt laten zien. Door bewegend beeld als ondersteuning te gebruiken, blijft informatie beter hangen.
Op het YouTube-kanaal van het Longfonds vindt u animaties en video’s in verschillende afspeellijsten:
- Werking van de longen: animaties over de werking van de longen en longmedicijnen.
- Wat gebeurt er in de longen bij… astma, COPD, CHD, longontsteking (bij kinderen), acute bronchitis, enzovoort. Deze animaties zijn ook in het Turks en Arabisch beschikbaar.
- Leven met een longziekte: video’s waarin professionals en patiënten praten over onderwerpen als begrip, omgaan met energie en acceptatie.
- Gesprekstechnieken bij inhalatiemedicatie en beperkte gezondheidsvaardigheden: in drie video's leggen we uit welke gesprekstechnieken werken en welke niet bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
U kunt de filmpjes ook gratis downloaden in de webshop.
Goede zorg voor COPD
Wat houdt goede zorg in? En wat kunt u zelf doen om beter met COPD om te gaan? U leest het in de gratis Patiëntenversie van de zorgstandaard COPD.
Bestel gratisHeeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden