Doneer nu Gratis magazine

Longpunten verbeteren eigen regie

Het Longfonds organiseert bijeenkomsten waarin patiënten zorgverleners en lotgenoten ontmoeten: Longpunten. Uit een onderzoek in 2018 blijkt dat deze bijeenkomsten de kennis van patiënten vergroten en zelfmanagement stimuleren. U kunt uw patiënt helpen door hem of haar te wijzen op Longpunten.

Mensen met een longziekte, zoals COPD of astma,  beoordelen hun kwaliteit van leven minder goed dan de algemene bevolking. Daarnaast vindt ruim een derde van hen het moeilijk om betrouwbare informatie of hulp te vinden. Daarom organiseert het Longfonds maandelijks Longpunten.

Kennis delen en lotgenoten

Longpunten zijn bijeenkomsten waarin mensen met een longziekte zorgverleners en lotgenoten ontmoeten. Zorgprofessionals geven voorlichting en beantwoorden vragen rondom het thema van die dag. Vrijwilligers van het Longfonds organiseren Longpunten op ongeveer 60 plekken in Nederland. Als zorgverlener kunt u uw patiënt wijzen op Longpunten bij u in de buurt.

Toename kennis en zelfmanagement

Uit een onderzoek in 2018 blijkt dat driekwart van de Longpuntbezoekers meer kennis heeft over zijn of haar ziekte en mogelijkheden. Deze mensen zijn meer gemotiveerd om voor zichzelf te zorgen. Onder de bezoekers verbeterde zelfmanagement van de ziekte. Daarnaast gaven zij aan makkelijker met de behandelaar te praten. Lees hier meer informatie over dit impactonderzoek.

Informeer en stimuleer uw patiënten

De Longpunten hebben veel positieve effecten op patiënten; wij ontvangen daarom graag nog meer bezoekers. Als zorgverlener kunt u hierbij helpen door uw patiënt te informeren over het Longpunt in zijn/ haar omgeving. Uw stimulans om gebruik te maken van deze mogelijkheid geeft hen een extra steuntje in de rug.  

Hoe kunt u helpen als zorgverlener?
  • Informeren en stimuleren: Informeer uw patiënten over een Longpunt in de omgeving en stimuleer hen deze te bezoeken.
  • Kennis delen: bijvoorbeeld als spreker voor bezoekers van een Longpunt.  
  • Deelnemen aan een Longpuntwerkgroep: organiseer het jaarprogramma van een Longpunt, samen met andere zorgverleners en vrijwilligers in uw regio.
  • Longpunt opzetten: begin samen met ons een Longpunt in uw ziekenhuis/ zorggroep/ huisartsenpraktijk/ etc.  

Wilt u helpen of heeft u vragen? Neem dan contact op met Larissa Exalto, Projectleider Longpunt, via larissaexalto@longfonds.nl of (033) 43 41 209.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212