Help mee Gratis magazine
Met de juiste doorverwijzing krijgt de patiënt een passend beweegadvies

Verwijzing fysiotherapie

Patiënten met COPD hebben veel baat bij beweging. Niet of te weinig bewegen leidt tot conditieverlies en vormt daarmee een gezondheidsrisico. In sommige gevallen is begeleiding van een fysiotherapeut noodzakelijk of verwijzing naar een longrevalidatieprogramma.

Maar bewegen is zo makkelijk nog niet, omdat inspanning in eerste instantie leidt tot meer klachten. Bovendien is niet iedere patiënt hetzelfde, dus moet het bewegingsadvies op maat zijn.

Daarnaast heeft COPD heeft niet alleen grote impact op het fysieke functioneren, maar ook op het sociaal en mentaal functioneren. Fysiotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van COPD patiënten. Lees meer over de meerwaarde van fysiotherapie voor deze groep patiënten: Factsheet Fysiotherapie bij COPD

Meer over bewegen bij COPD (patiënteninformatie). 

Wanneer doorverwijzen naar een fysiotherapeut? 

Soms volstaat een algemeen beweegadvies (bijvoorbeeld dagelijks een half uur matig intensief wandelen, fietsen, zwemmen of fitness). In andere gevallen is het noodzakelijk om door te verwijzen naar een fysiotherapeut voor reactivatie of naar longrevalidatie (in het ziekenhuis of longrevalidatiecentrum). Het is niet altijd eenvoudig hierin een juiste keuze te maken. Onderstaande verwijscriteria geven richting aan de keuze voor beweegadvies. Deze keuze is natuurlijk ook afhankelijk van de bewegingsproblematiek van de patiënt.

Verwijscriteria bewegen bij copd

Bij optie 2 verwijst u door naar de fysiotherapeut en gebruikt u het formulier Doorverwijzing fysiotherapie bij COPD.

1. FER < 70%  en CCQ < 1.0 of MRC = 1 of 2  ⇨ Algemeen beweegadvies, uitleg belang bewegen, zelfstandig bewegen (afhankelijk van verhaal patiënt)

2. FER < 70% en 1.0 > CCQ < 1.7 of MRC = 3, 4 of 5 ⇨ Reactivatie bij fysiotherapeut

3. FER < 70% en CCQ > 1.7 en MRC 3, 4 of 5 ⇨ Longrevalidatie in ziekenhuis of longrevalidatiecentrum

Alleen bij optie 2 verwijst u de patiënt door naar de fysiotherapeut. Daarvoor downloadt u het formulier Doorverwijzing fysiotherapie bij COPD.

Waarom dit formulier?

Het formulier is ontwikkeld om de communicatie tussen de behandeld arts of praktijkondersteuner en de fysiotherapeut te ondersteunen. Het wordt ingevuld door zowel de zorgverlener als de fysiotherapeut en kan aan de patiënt worden meegegeven. Huisarts of praktijkondersteuner en de fysiotherapeut kunnen zo snel zien welke ziektelast door de patiënt ervaren wordt, wat de patiënt wil bereiken en welke afspraken onderling gemaakt zijn. Op het formulier bevindt zich ook een aantal adviezen over het monitoren van patiënten.

Hoe werkt het formulier doorverwijzing fysiotherapie bij COPD?

Verwijst u uw patiënt naar de fysiotherapeut, gebruik dan dit formulier. Het formulier wordt zowel door u ingevuld als door de fysiotherapeut.

U vult in:

  • De beweegproblematiek: welke beperkingen zijn er, welke barrières ervaart de patiënt?
  • Het streefdoel van de patiënt: wat wil de patiënt bereiken?
  • De ervaren ziektelast.
  • De afspraken die bij de huisarts of praktijkondersteuner en de fysiotherapeut gemaakt zijn over bewegen.

Geef het formulier na het invullen mee aan de patiënt. En vraag deze aan de fysiotherapeut mee te geven.

MEER INFORMATIE

Via deze website zijn gespecialiseerde corona-fysiotherapeuten te vinden: defysiotherapeut.com

Alles over COPD

Wilt u alle informatie over COPD thuis nog eens rustig nalezen? Wilt u de informatie over COPD gebruiken om anderen uit te leggen wat deze longziekte voor u betekent? Of wilt u de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat u informatie over COPD altijd bij de hand heeft.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212