Doneer nu Gratis magazine

Rookvrij zwanger

Vanaf de 4e tot aan de 37e week van een zwangerschap zijn de longen van een baby volop in ontwikkeling. Het zijn zelfs de longen van een ongeboren baby die het startsein geven voor de geboorte. Jonge longen zijn heel kwetsbaar, met name tijdens de zwangerschap. De verslavende werking van roken, leidt er toe dat elk jaar meer dan 15.000 baby’s direct aan roken worden blootgesteld tijdens de zwangerschap.

Van de zwangere vrouwen in Nederland rookt 8,6% dagelijks gedurende de zwangerschap. Dit zijn vooral vrouwen met een lagere opleiding. Gevolgen kunnen onder andere vroeggeboorte, longziekten zoals astma en wiegendood zijn. Ook na de zwangerschap krijgen babylongen vaak te maken met rook: twee van de drie vrouwen die tijdens de zwangerschap gestopt waren, vallen terug binnen 6 maanden na de bevalling.  Om de kwetsbare babylongen te beschermen is in 2017 een nieuw project gestart: PROMISE.

PROMISE is een initiatief van het Longfonds, het Trimbos-instituut en Pharos. In dit project testen we nieuwe manieren om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap. PROMISE wil dit bereiken door materialen te ontwikkelen voor laaggeletterden, objectieve metingen van rookgedrag (koolstofmonoxide) en motiverende gespreksvoering. Deze vernieuwingen sluiten aan bij de bestaande interventie V-MIS, waarbij PROMISE ook nadrukkelijk de kraamzorg en JGZ betrekt. 

Pilot

Het project wordt uitgevoerd in drie pilotregio’s (Heerenveen, Amsterdam-Noord en Zaandam). In elke regio start elke twee maanden een nieuwe groep verloskundigen en gynaecologen met de training. Daarnaast worden ook de kraamzorg en JGZ getraind. Elke trainingsronde vullen alle verloskundigen een vragenlijst in, over hoe vaak zij het stoppen met roken bespreken met de zwangeren en hoe zij dat ervaren. In september zijn de laatste trainingen. Het invullen van de vragenlijsten loopt door tot eind 2018. Omdat we zwangere vrouwen tot 6 maanden na de zwangerschap volgen, loopt voor hen het onderzoek tot januari 2019. Daarna zijn alle resultaten binnen.

Als de nieuwe methode effectief blijkt dan kan dit de nieuwe standaard worden voor stoppen met roken in de geboortezorg. Hiermee werken we toe naar een generatie die helemaal rookvrij kan opgroeien. PROMISE wordt mede mogelijk gemaakt door steun van FNO en het ministerie van VWS. Gedurende het project wordt actief samengewerkt met de koepels van zorgprofessionals in de geboortezorg.

Heeft u vragen over het project? Deze kunt u mailen naar: PROMISE@longfonds.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl