Help mee Bestel gratis

Rookvrij zwanger

Vanaf de 4e tot aan de 37e week van een zwangerschap zijn de longen van een baby volop in ontwikkeling. Het zijn zelfs de longen van een ongeboren baby die de geboorte in gang zetten. Jonge longen zijn heel kwetsbaar, vooral tijdens de zwangerschap. Dat roken verslavend is leidt ertoe dat elk jaar meer dan 15.000 baby’s tijdens de zwangerschap direct met roken te maken krijgen.

Van de zwangere vrouwen in Nederland rookt 8,6% dagelijks. Dit zijn vooral vrouwen met een lagere opleiding. De gevolgen van het roken kunnen onder andere wiegendood zijn, dat de baby te vroeg wordt geboren of het kindje longziekten zoals astma krijgt. Ook na de zwangerschap krijgen babylongen vaak te maken met rook: twee van de drie vrouwen die tijdens de zwangerschap gestopt waren, beginnen binnen zes maanden na de bevalling weer met roken. Om de kwetsbare babylongen te beschermen is in 2017 een nieuw project gestart: PROMISE.

PROMISE is een idee van het Longfonds, het Trimbos-instituut en Pharos. In dit project testen we nieuwe manieren om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap. In het project zijn zorgverleners erg belangrijk: zij wijzen de zwangere vrouwen op het roken en helpen de vrouwen om te stoppen.

Proef

Het project wordt uitgevoerd in drie proefregio’s (Heerenveen, Amsterdam-Noord en Zaandam). In elke regio start elke twee maanden een nieuwe groep verloskundigen en gynaecologen met de training. Daarnaast worden de kraamzorg en Jeuggezondheidszorg (JGZ) getraind. Elke trainingsronde vullen alle verloskundigen een vragenlijst in, over hoe vaak zij het stoppen met roken bespreken met de zwangeren en hoe zij dat vinden. In september 2018 zijn de laatste trainingen geweest. Het invullen van de vragenlijsten loopt door tot eind 2018. Omdat we zwangere vrouwen tot zes maanden na de zwangerschap volgen, loopt voor hen het onderzoek tot januari 2019. Lees hier de voorlopige resultaten. Zodra de definitieve resultaten bekend, zullen we deze publiceren. 

Als de nieuwe methode werkt, dan kunnen we deze methode voortaan gebruiken om zwangere vrouwen te helpen om te stoppen met roken. Hiermee werken we toe naar een generatie die helemaal rookvrij kan opgroeien. PROMISE wordt mede mogelijk gemaakt door steun van FNO een het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Tijdens het project wordt actief samengewerkt met  zorgprofessionals in de geboortezorg.

Heeft u vragen over het project? Deze kunt u mailen naar: PROMISE@longfonds.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212