Doneer nu Gratis magazine
Met het longaanval actieplan neemt de patiënt zelf de regie

Longaanval

Een longaanval kan onherstelbare schade aan de longen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat COPD-patiënten een longaanval herkennen en op tijd actie ondernemen. Snelle behandeling kan longschade en ziekenhuisopnamen verminderen. Het Longfonds ontwikkelde twee hulpmiddelen die zorgverleners en patiënten helpen bij het herkennen van een longaanval: het longaanval actieplan en animatievideo’s.

Longaanval actieplan

Een hulpmiddel bij het herkennen van een longaanval is het longaanval actieplan. U vult dit samen met uw patiënt in. In het actieplan staat hoe de patiënt een longaanval herkent en wat hij kan doen als de klachten toenemen. Bijvoorbeeld meer medicijnen innemen. Zo herstelt de patiënt sneller en kan hij een opname in het ziekenhuis voorkomen.

Animatievideo’s longaanval

Animatievideo’s helpen u snel en eenvoudig uw patiënten te informeren over een longaanval. Video’s zijn voor iedereen meer toegankelijk en bewegend beeld blijft beter hangen dan tekst. Er zijn vijf animaties beschikbaar. U kunt deze samen met uw patiënt bekijken of de link per mail opsturen. De video’s zijn onderdeel van het landelijk zorgpad COPD en worden in 20 pilotziekenhuizen aangeboden via Indiveo.

Goede zorg voor COPD

Wat houdt goede zorg in? En wat kunt u zelf doen om beter met COPD om te gaan? U leest het in de gratis Patiëntenversie van de zorgstandaard COPD.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212