Help mee Bestel gratis
Met het longaanval actieplan COPD heeft de patiënt zelf de regie

Longaanval

Een longaanval kan onherstelbare schade aan de longen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat COPD-patiënten een longaanval herkennen en op tijd actie ondernemen. Snelle behandeling kan longschade en ziekenhuisopnamen verminderen. Het Longfonds ontwikkelde twee hulpmiddelen die zorgverleners en patiënten helpen bij het herkennen van een longaanval: het longaanval actieplan en animatievideo’s.

Longaanval actieplan

Een hulpmiddel bij de herkenning van een longaanval is het longaanval actieplan. Bij dit actieplan vult u samen met uw patiënt in aan welke klachten hij een longaanval kan herkennen. En wat hij kan doen als de klachten toenemen, zoals meer medicijnen innemen. Zo herstelt de patiënt sneller en kan hij een opname in het ziekenhuis voorkomen.

Animatievideo’s longaanval

Animatievideo’s kunnen u en uw patiënten ook helpen door op een eenvoudige en snelle manier informatie te geven over een longaanval. Animatievideo’s zijn toegankelijker en geschikter voor een grote doelgroep dan geschreven voorlichting. Het Longfonds ontwikkelde vijf animatievideo’s in samenwerking met patiënten, longartsen, longverpleegkundigen, de Longalliantie Nederland (LAN) en Indiveo:

  1. Wat is een longaanval?
  2. Hoe herken ik een longaanval?
  3. Doelen stellen bij COPD
  4. Mantelzorger
  5. Advanced Care Planning

Zorgverleners bekijken de video’s met patiënten of sturen de link via e-mail. Maar ook andere belangstellenden kunnen de video’s bekijken op YouTube. De video’s zijn onderdeel van het landelijk zorgpad COPD en worden in 22 pilotziekenhuizen aangeboden via Indiveo.

Longpuntjes Zorg

Longpuntjes Zorg is onze digitale nieuwsbrief voor zorgverleners. U krijgt nieuws en ontwikkelingen over zorg bij chronische longziekten zoals astma, COPD en zeldzame longziekten.

Meld u aan
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212