Doneer nu Gratis magazine
Hoe werken de longen? - Duur: 01:06 Bekijk hoe de longen, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes werken.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Functie van de longen

Onze longen zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat we kunnen ademen. Maar hoe zit het nu precies met de werking van de longen en wat is precies hun functie? 

Simpel gezegd zorgen de longen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk de longen zijn. Dankzij hen krijgt ons lichaam elke vier seconden zuurstof. Dat is meer dan twintigduizend keer per dag, of acht miljoen keer per jaar. En dat 24 uur per dag, je hele leven lang. Onmisbaar dus, een goede werking van de longen.

De lucht die we inademen, komt via onze mond of neus in de luchtpijp terecht. De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Hij splitst zich in twee takken, die we bronchiën noemen. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar alle plaatsen in het lichaam. 

Slijmvlies

De longen zijn zacht en sponsachtig: dat maakt ze erg kwetsbaar. Om ze te beschermen zijn keel, neus en mond bedekt met een slijmvlies. Als we bij het ademen schadelijke stoffen en bacteriën binnen krijgen, blijven die voor een groot deel kleven aan het slijmvlies. Ook de bronchiën en de longen zelf zijn aan de binnenkant bedekt met een slijmvlies. De zogenaamde trilhaartjes in het longslijmvlies vervoeren het vuil dat er toch is gekomen naar de keel. Daar wordt het slijm opgehoest of ingeslikt (ingeslikt slijm gaat met de ontlasting naar buiten). Zo proberen de longen zichzelf schoon te houden en irritaties te voorkomen.

Ventileren voor het Longfonds

Goede ventilatie houdt uw longen gezond! Net als het Longfonds vindt Feenstra goed ventileren in huis zeer belangrijk. Bij het afsluiten van een onderhoudscontract of eenmalige reiniging van uw ventilatiesysteem schenkt Feenstra daarom € 10 aan het Longfonds.

Meer over deze actie
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212