Onderzoek: van zoektocht naar behandeling

Longfonds steunt zowel fundamenteel, translationeel, als klinisch onderzoek. Op deze manier is Longfonds betrokken bij alle fasen: van de zoektocht naar de oorzaken van een longziekte, tot aan de beste behandeling voor longpatiënten. Zo zorgen we ervoor dat mensen met een longziekte iets hebben aan resultaten uit wetenschappelijk longonderzoek.

Zeldzame longziekten
Tijdslijn onderzoek

Afbeelding: Tijdlijn van de onderzoeksfasen.

Fundamenteel onderzoek

Fundamenteel onderzoek probeert antwoorden te vinden op diepgaande vragen over de wereld om ons heen. Voor Longfonds is fundamenteel onderzoek belangrijk om meer kennis te krijgen over de werking van het lichaam en hoe longaandoeningen ontstaan. Hoewel de resultaten uit deze onderzoeken niet direct tot behandelingen leiden, brengen ze wél nieuwe ontwikkelingen. Hier kunnen uiteindelijk behandelingen uit gaan komen. Fundamenteel onderzoek is dus een onmisbare eerste stap.

Vaak vinden deze onderzoeken plaats in het laboratorium. Dit kan onder andere in menselijk materiaal, zoals bloed of weefsel, of met dierproeven. Longfonds wil toe naar dierproefvrij onderzoek, maar op dit moment is er nog niet altijd een goed alternatief voor een diermodel.

Voorbeelden:

Tijdsduur: 3 – 5 jaar

Translationeel onderzoek

In translationeel onderzoek worden de ontdekkingen van fundamenteel onderzoek vertaald naar toepassingen in de klinische praktijk. Hierbij kun je denken aan behandelingen en aan manieren om de longziekte te ontdekken (diagnose). Zo wordt er een brug gevormd tussen het laboratorium en de klinische praktijk. Om dit soort onderzoek succesvol te maken, is vaak samenwerking nodig tussen verschillende onderzoeksgebieden. Longfonds vindt het belangrijk dat onderzoek in deze fase gesteund wordt, omdat hiermee nieuwe kennis over longaandoeningen uiteindelijk bij de patiënt terecht kan komen. 

Voorbeelden:

Tijdsduur: 1 – 2 jaar

Klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek is vaak de laatste stap voordat een behandeling of methode gebruikt kan worden in de praktijk. Er wordt gekeken naar nieuwe behandelingen, bestaande behandelingen die een ander doel krijgen, of manieren om een aandoening te voorkomen. De behandelingen worden getest op veiligheid, effectiviteit, en werkzaamheid. Ook kan een nieuwe behandeling vergeleken worden met andere bestaande behandelingen.

Door klinisch onderzoek te steunen, helpt Longfonds nieuwe behandelingen op de markt te brengen, of bestaande behandelingen te verbeteren. De resultaten hiervan helpen artsen, beleidsmakers, en patiënten om beslissingen te nemen over de beste behandelopties. Longfonds steunt dus klinisch onderzoek om de gezondheid van mensen met een longaandoening te verbeteren.

Klinisch onderzoek bestaat uit vier fasen:

In klinisch onderzoek zijn vaak gezonde mensen of patiënten betrokken. Hier zijn deelnemers voor nodig. Voor klinische onderzoeken die Longfonds steunt worden regelmatig deelnemers gezocht. Om mee te doen aan een onderzoek lopen de aanmeldingen vaak via het eigen ziekenhuis.

Voorbeelden:

Tijdsduur: 6 – 7 jaar

Onderzoek duurt lang

Om van de ontdekking tot een goedgekeurde behandeling te komen, duurt onderzoek vaak meer dan tien jaar. Hoe lang een onderzoek precies duurt, hangt af van veel verschillende factoren. Zo moet een onderzoek vooraf goedgekeurd worden, moet er financiering voor geregeld worden en kost het veel tijd om deelnemers te zoeken (inclusie). Wanneer hier problemen in ontstaan, kan een onderzoek langer duren of pas later starten dan gepland.

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab