Ontrafelen welke werkzame stoffen ons bescherming bieden

In Melbourne (Australië) richten de Accelerate-onderzoekers zich op de werkzame stoffen in rauwe koemelk. Zij kijken daarbij naar de samenstelling van de darmflora. Onder leiding van prof.dr. Benjamin Marsland wil deze onderzoeksgroep ontdekken welke stoffen in de darmen het beschermende mechanisme ‘aanzetten’. Zo ontdekte de groep onlangs dat een bepaald aminozuur vanuit de darmen ontstekingsreacties in de longen kan afremmen. Een veelbelovende ontdekking!

Ben Marsland

Voeding, darmbewoners en ons immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde goede micro-organismen (de zogenaamde ‘commensalen’), een grote invloed hebben op ons immuunsysteem, en daarmee ook op het voorkomen van astma.  Deze commensalen horen van nature in grote variëteit in en op ons lichaam voor te komen. Ze maken deel uit van onze ‘darmflora’, de verzamelnaam voor de biljoenen micro-organismen (darmbacteriën) die in onze darmen leven. Een gezonde darmflora helpt ons niet alleen ons voedsel te verteren, het vormt ook een levende omgeving waarin gevaarlijke indringers zoals virussen onschadelijk worden gemaakt. Darmen en darmflora zijn daarmee een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Een gebalanceerde, gezonde darmflora is voor onze gezondheid heel belangrijk en commensalen spelen daarbij een grote rol. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hun aantal en diversiteit is afgenomen. Onderzoekers leggen daarbij een verband met onze veranderde leefstijl en veranderde voeding en zien een relatie met de toename van het aantal kinderen met astma en allergieën. 

Onze voeding is belangrijk voor onze longen…

In de darmen vormt onze voeding samen met de darmflora een belangrijke ‘fabriek’ waar niet alleen de spijsvertering plaatsvindt maar óók ons immuunsysteem op volle kracht werkt. Zo blijken bepaalde voedingsstoffen in de darm direct invloed te hebben op ontstekingsreacties in onze longen. Over het belangrijke samenspel tussen commensalen in de darmen, voedingsstoffen, ons immuunsysteem en onze longgezondheid is veel meer kennis nodig. Dat maakt het onderzoek van prof.dr. Benjamin Marsland en zijn team in Melbourne zo belangrijk: het team houdt zich bezig met de relatie tussen de commensalen in onze darmflora, voedingsstoffen en longgezondheid en wil ontrafelen welke voedingsstoffen luchtwegklachten kunnen voorkomen. Daarbij kijken zij vooral naar specifieke voedingsstoffen zoals wei-eiwitten, mineralen en suikerstructuren in rauwe melk.

Nieuwe ontwikkelingen

In januari 2021 ontdekte de onderzoeksgroep dat een aminozuur in de darm een ontstekingsreactie in de longen kan afremmen. Een veelbelovende ontdekking! En een eerste stap om ontstekingen in de longen te behandelen. 

Al 61 jaar leeft Susan McDougall met ernstig astma. Ze draagt altijd haar puffer bij zich. Dankzij deze veelbelovende wetenschappelijke ontdekking heeft ze de hoop om in de toekomst makkelijker te kunnen ademen. ‘Deze ontdekking is van groot belang voor mensen met astma of met een andere ernstige longaandoening’ zegt Susan McDougall.

De onderzoekers die dit onderzoek uitvoeren zijn verbonden aan Monash University in Melbourne (Australië) en de Ludwig-Maximilians-Universität in München (Duitsland).

Andere onderzoeksprojecten binnen de boerderijmelk strategie

Binnen de veelbelovende boerderijmelk strategie om astma bij kinderen te voorkomen willen we aantonen dat ‘boerderijmelk’ ons immuunsysteem doeltreffend traint en daarmee astma kan voorkomen. Ook werken we aan een diagnostische test waarmee artsen in de toekomst kunnen voorspellen welke kinderen voordeel hebben aan een behandeling om astma te voorkomen. Benieuwd naar de andere twee onderzoeken?

Terug naar 'De beschermende werking van boerderijmelk'

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose