Doorbraak onderzoek tegen RS-virus: hoe slechts één injectie duizenden kinderen kan beschermen

Over een paar jaar zullen pasgeboren baby’s beschermd zijn tegen het RS-virus met slechts één prik. Dat verwacht arts-onderzoeker Yvette Löwensteyn van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Babyvoeten

Het RS-virus is wereldwijd doodsoorzaak nummer twee en één van de meest voorkomende oorzaken van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Jaarlijks belanden in Nederland zo’n tweeduizend kinderen in het ziekenhuis, van wie 150 tot 200 op de ic.

Krachtige antistoffen met slechts één injectie

Na meer dan vijftig jaar onderzoek is het een groep internationale wetenschappers gelukt om hele krachtige antistoffen tegen het RS-virus te maken. Yvette Löwensteyn maakt onderdeel uit van de in het RS-virus gespecialiseerde onderzoeksgroep van Louis Bont : ‘Die antistoffen zijn krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat het zo’n vijf maanden in het lichaam aanwezig blijft. Dit betekent dat er maar één injectie nodig is tijdens het winterseizoen. En dat maakt het middel toegankelijker en goedkoper dan het huidige middel, dat na injectie maar dertig dagen in het lichaam aanwezig is en waardoor er dus meer injecties nodig zijn. Dit huidige middel is daarom alleen beschikbaar voor kinderen met een hoog risico op een ernstige infectie, zoals te vroeg geboren kinderen of kinderen met een hartafwijking.’

Feiten over RS virus

In Nederland worden jaarlijks zo’n 2000 kinderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege benauwdheid door het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus of RSV). Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer drie miljoen ziekenhuisopnames door RS-virus bij kinderen jonger dan vijf jaar. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot ernstige benauwdheid.  Longfonds | Accelerate-onderzoeker Bart Lambrecht zegt: ‘Bijna alle kinderen raken op jonge leeftijd besmet met het RS-virus. Als de infectie ernstig verloopt, vergroot dat de kans op astma. Het is daarmee een goede voorspeller voor de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen.’

Vervolgonderzoek nodig

Het middel is tot nu toe alleen getest op te vroeg geboren kinderen. Onderzoekers gaan nu kijken of het ook bescherming biedt bij andere kinderen. ‘Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zal het nog zo’n vijf jaar duren voordat het middel in Nederland aan alle baby’s gegeven kan worden. Te vroeg geboren kinderen in Nederland hoeven minder lang te wachten. Wij denken dat het misschien wel binnen twee jaar voor hen beschikbaar is’ zegt Yvette Löwensteyn.