Help mee Gratis magazine
LONGFONDS | Accelerate Versnelt een medische doorbraak in longonderzoek

LONGFONDS | Accelerate

Longfonds regisseert een vernieuwend en resultaatgericht internationaal samenwerkingsprogramma: LONGFONDS | Accelerate. Met dit grensverleggende onderzoeksprogramma geeft het Longfonds gehoor aan de grootste wens van patiënten: toegankelijke en effectieve oplossingen vinden voor longziekten.

Longziekten zijn niet altijd zichtbaar, maar hebben een enorme impact op mens en maatschappij. Alleen al in Nederland lijden ruim 1,2 miljoen mensen aan ongeneeslijke longziekten zoals astma en COPD. Het toenemend aantal longpatiënten, en de bijbehorende maatschappelijke en financiële gevolgen, maakt het vinden van een oplossing urgenter dan ooit.   Een aanzienlijke nalatenschap maakte het mogelijk om nu een cruciale stap te zetten en de krachten te bundelen in LONGFONDS | Accelerate.

Doel

LONGFONDS | Accelerate werkt versneld aan een medische doorbraak voor ongeneeslijke longziekten zoals astma en COPD. Op initiatief en onder regie van het Longfonds worden de krachten gebundeld van vooraanstaande onderzoekers van topinstituten, artsen, longpatiënten en maatschappelijke partners. Een krachtenbundeling van dit formaat leidt versneld tot nieuwe ideeën en snellere resultaten.

De sleutel zit wat ons betreft in intensieve internationale samenwerking en wetenschappelijke kennisdeling over longziekten. Deze unieke aanpak creëert ruimte voor de broodnodige innovatie. Dit is hét moment om deze stap te zetten. Toegang tot nieuwe kennis, opkomende technologieën en mogelijkheden tot intensievere samenwerking zorgen namelijk voor uitzonderlijk goede omstandigheden. Wij zijn vastberaden door te gaan totdat deze oplossingen er zijn.

Om deze enorme klus met alle betrokkenen te klaren én de beoogde versnelling te realiseren, wordt in Accelerate gewerkt met een start up mentaliteit. We kunnen voortbouwen op jarenlange ervaring en opgebouwde inzichten. Door nu intensieve samenwerking en kennisdeling te realiseren, is een versnelde medische doorbraak voor ongeneeslijke longziekten zoals astma en COPD dichterbij dan ooit.

Hoe werkt dit vooraanstaande internationale programma precies aan die medische doorbraak? Een greep uit de unieke elementen van de Accelerate aanpak:

 • Het Longfonds houdt van begin tot eind de regie op alle onderzoeksfasen, waarbij de duidelijke focus op het gewenste resultaat voor patiënten voorop staat. We gaan door tot oplossingen zijn gevonden en impact is bereikt.
 • Nieuwe wetenschappelijke kennis en ervaringen worden voortdurend en gestructureerd tussentijds uitgewisseld door betrokken onderzoekers en artsen van academische topinstituten. Deze korte lijnen leveren aanzienlijke tijdwinst op: cruciale informatie wordt niet pas na publicatie beschikbaar maar wordt direct optimaal benut. 
 • Een speciaal benoemde Patiënt Advies Commissie is het hele onderzoekstraject betrokken. Deze patiëntenparticiptatie is van wezenlijk belang om daadwerkelijk succesvolle en bruikbare resultaten te kunnen opleveren.
 • Het Longfonds verbindt maatschappelijk partners en investeerders, waardoor het startkapitaal kan groeien en we langdurige betrokkenheid kunnen garanderen. Conform de afspraken vloeien toekomstige opbrengsten waar mogelijk terug naar onderzoek binnen het Accelerate programma.
   
Astma voorkomen

Elk jaar krijgen 32.000 kinderen de diagnose astma, dat zijn er 88 per dag! De komende zeven jaar wordt in het onderzoeksprogramma onder leiding van dr. Hermelijn Smits aan drie concrete oplossingen gewerkt:

 • Een melkpoeder dat een aanzienlijke groep kinderen kan beschermen tegen astma en allergie;
 • Een voorspellende diagnostische test om te bepalen welke kinderen baat hebben bij extra bescherming;
 • Een aanvullende preventieve behandeling gebaseerd op boerderijstof, wormparasieten en/ of voedingssupplementen.

Longreparatie

Een kras op je arm, een schaafwond of een blauwe plek: de huid herstelt het meestal binnen een paar dagen. Maar in tegenstelling tot andere organen, zijn de beschadigde longen bij COPD niet meer in staat om kapot weefsel te herstellen of vernieuwen. Bij COPD gaan longblaasjes kapot, de wanden zijn zo beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Stamcellen spelen in dit proces een sleutelrol. Normaliter repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen lijken uitgeput. Zodra duidelijk is waar het misgaat, zijn daarop behandelingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met gekweekte stamcellen of met het toedienen van medicijnen om stamcellen te reactiveren. En dat brengt de genezing van COPD snel dichterbij.

Het onderzoeksprogramma onder leiding van Prof.dr. Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en Prof.dr. Carla Kim (Harvard Medical School) stelt zich tot doel om in 2023:

 • Volledig in kaart te hebben hoe longregeneratie werkt
 • te beschikken over een minilong (organoïde die de functionaliteit van de long nabootst), zodat we medicijnen voor longreparatie gerichter kunnen testen
 • Te starten met de eerste klinische studies met longstamcellen die beschadigd longweefsel herstellen

Team
Partners onderzoeksprogramma Astmapreventie

Programmamanagement: Longfonds Nederland

Nederland 
Leids Universitair Medisch Centrum: Dr. Hermelijn Smits, consortiumleider, Prof. dr. Pieter Hiemstra

Duitsland
Ludwig-Maximilians-Universität München: Prof. dr. Erika von Mutius, Prof. dr. Markus Ege
Universitätsklinikum Essen: Prof. dr. Christian Taube

België
Universiteit Gent: Prof. dr. Bart Lambrecht, Prof. dr. Hamida Hammad

Verenigd Koninkrijk
University of Glasgow: Prof. dr. Rick Maizels
University of Edinburgh: Dr. Henry McSorley

Australië
Monash University: Prof. dr. Benjamin Marsland

Partners onderzoeksprogramma BREATH

Programmamanagement: Longfonds Nederland

Nederland

Prof.dr. Hans Clevers            Hubrecht Instituut

Verenigde Staten

Dr. Carla Kim                         Boston’s Children’s Hospital, Harvard Medical School

Prof.dr. Ed Morrisey               University of Pennsylvania

Prof.dr. Oliver Eickelberg       University of Colorado

Prof.dr. Melanie Königshoff   University of Colorado

Verenigd Koningkrijk

Prof.dr. Samuel Janes           University College London

Prof.dr. Martin Birchal            University College London

Prof.dr. Paolo De Coppi         University College London 

Excellente beoordeling

Zowel het voorstel voor het astmapreventie-onderzoek als het onderzoek naar longreparatie binnen LONGFONDS | Accelerate werd als excellent beoordeeld door een toonaangevende onafhankelijke internationale jury onder leiding van Prof. Dr Jos van der Meer. Deze jury bestond uit internationaal gerenommeerde wetenschappers op het gebied van (kinder)longgeneeskunde (astma), immunologie, long biologie en longweefselherstel. De commissie werd gecomplementeerd door een ervaringsdeskundige die de voorstellen vanuit patiëntperspectief beoordeelde.

Juryleden:

 • Prof. dr. Jos van der Meer, Radboud UMC Nijmegen
 • Prof. dr. Marc Humbert, INSERM, Parijs
 • Prof. dr. Stephen Holgate, University of Southampton
 • Prof. dr. Andrew Bush, Imperial College London
 • Prof. dr. Harald Renz, Philipps-Universität Marburg
 • Prof. dr. Saverio Bellusci, Justus Liebig Universät Giessen
 • Prof. dr. Gunilla Westergren-Thorsson, Lund University
 • Stijn Gremmen, ervaringsdeskundige

Meer verdiepende informatie over LONGFONDS | Accelerate, de onderzoeksprogramma's en hoe u zich als maatschappelijk partner kunt aansluiten vindt u op accelerate.longfonds.nl (in Engels)

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212