Doneer nu Gratis magazine
Op weg naar een doorbraak voor astma en COPD

LONGFONDS | Accelerate

Een miljoenengift uit de erfenis van een bevlogen longarts stelde het Longfonds in 2018 in de gelegenheid een unieke kans te grijpen. Onze missie en de grote wens van deze longarts kwamen samen:  longziekten de wereld uit door zieke longen te voorkomen en te rapareren. De gift vormde het startkapitaal voor een gedroomd internationaal onderzoeksprogramma van topwetenschappers, volledig gericht op medische doorbraken voor de grootste chronische longziekten astma en COPD. Het is dé kans om doorbraken niet alleen aan te jagen, maar ook te versnellen.

Binnen 7 jaar beslissende doorbraken

LONGFONDS | Accelerate is een unieke krachtenbundeling van longartsen, immunologen en stamcelbiologen uit Nederland, Engeland, Duitsland, België, de Verenigde Staten en Australië. We brachten de internationale experts samen met één opdracht: werk vanaf nu onder regie van het Longfonds intensiever dan ooit samen om de beslissende doorbraak binnen 7 jaar mogelijk te maken. Het programma richt zich met twee afzonderlijke onderzoeksteams op het voorkomen van astma (Consortium Astmapreventie) en het herstel van beschadigd longweefsel (Consortium Longregeneratie).

Puur natuur tegen astma

Binnen het Consortium Astmapreventie ontwikkelen en testen de onderzoekers een natuurlijk melkpoeder van zeer kort bewerkte boerderijmelk, dat grote groepen jonge kinderen kan beschermen tegen astma en allergieën. Ook werken ze aan een speciale behandeling gebaseerd op boerderijstof. Van boerderijstof weten we dat het onze longen beschermt tegen virale infecties die astma kunnen veroorzaken. Dit inzicht blijkt ook zeer actueel in de strijd tegen het coronavirus! Daarnaast richt het astma-onderzoek zich op de gunstige effecten van wormparasieten en natuurlijke voedingssupplementen.

> Lees meer over het Consortium Astmapreventie

Innovatieve mini-long doorbraak in de strijd tegen COPD

Het Consortium Longweefselherstel werkt aan een revolutionaire doorbraak die binnenkort werkelijkheid lijkt te worden: de realisatie van een ‘mini-long’, compleet met de longblaasjes die essentieel zijn voor onze zuurstofopname. Deze gekweekte mini-long bootst de functionaliteit van onze echte longen na en maakt de weg vrij naar zeer gericht onderzoek naar het herstel van beschadigd longweefsel bij COPD. De mini-luchtpijp is klaar en nu wordt gewerkt aan een model van longblaasjes. De mini-long wordt nu ook ingezet in de strijd tegen corona. In de mini-long kan het virus tot in detail worden onderzocht en kunnen mogelijke vaccins tegen corona snel en veilig worden getest.

> Lees meer over het Consortium Longweefselherstel

Onder regie van het Longfonds

Wat deze internationale krachtenbundeling zo kansrijk maakt, is de samenwerking onder onze regie. We zijn niet alleen aanjager en financier van dit grote onderzoeksprogramma, maar vooral ook de actieve regisseur. Dit betekent dat we als gezondheids- en patiëntenorganisatie de behaalde resultaten op de voet volgen. Onze regisseursrol zorgt ervoor dat kansen nooit onbenut blijven. We zorgen voor een nauwe betrokkenheid van patiënten, maatschappelijke partners en externe wetenschappelijke adviseurs. We houden de focus op echte oplossingen voor longpatiënten. En we stoppen niet totdat we die oplossingen er daadwerkelijk zijn.

LungHealth

Om zeker te stellen dat kansrijke onderzoeksresultaten worden doorontwikkeld tot producten die hun weg vinden naar de behandelkamer of de vrije markt, lanceerden we in 2019 het social impact fonds LungHealth. LungHealth brengt onderzoeksresultaten en investeringskapitaal samen. De organisatie opereert onafhankelijk van het Longfonds; als oprichter en adviseur blijven we de ontwikkelingen zorgvuldig volgen.

> Meer informatie over Lunghealth

Meer informatie

Aanvullende informatie over LONGFONDS | Accelerate en de internationale onderzoeksprogramma's vind je op de Engelstalige website.

> Download de factsheet over astma
> Download het diagram over de maatschappelijke impact van astma
> Download de factsheet over COPD
> Download het diagram over de maatschappelijke impact van COPD

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212