Deelnemers gezocht voor medicijn-onderzoek bij Alpha-1

Voor een medicijn-onderzoek naar een behandeling voor mensen met Alpha-1, worden deelnemers gezocht. Onderzoekers voeren een studie uit naar een nieuwe therapie voor Alpha-1. De studie wordt uitgevoerd bij een specifieke groep mensen met COPD. Daarbij wordt Alpha-1 anitrypsine niet via de bloedbaan, maar via inhalatie toegediend.

Meisjes van achteren

Achtergrond

Het gaat om mensen met COPD tussen 18 en 65 jaar met een FEV1 tussen de 40 en 80% en met een ernstige Alpha-1 anitrypsine deficiëntie. Alpha-1 antitrypsine is een stofje dat bescherming biedt tegen COPD. Mensen met een tekort aan Alpha-1 anitrypsine door een erfelijke afwijking, lopen het risico om hierdoor COPD te ontwikkelen.

Wat wordt aan deelnemers gevraagd

De beoogde startdatum van het onderzoek is 30 september 2023. Het onderzoek duurt ongeveer twee en een half jaar . Het bestaat uit een screeningsbezoek, een aanloopperiode van vier weken, een behandelingsperiode van 2 jaar en een follow-upperiode van een half jaar. Tijdens het onderzoek wordt gevraagd om ten minste veertien keer naar het ziekenhuis te komen. Een bezoek duurt tussen de vier en de zeven uur. 

Gebruik medicatie

De helft van de studiedeelnemers krijgt Alpha-1 anitrypsine en de andere helft een niet werkzaam medicijn (placebo) toegediend. Het onderzoeksmiddel wordt geleverd als een gebruiksklare vloeistof. Je gebruikt vernevelaar voor inhalatie van het onderzoeksmiddel. Inhalatie is eenmaal per dag, bij voorkeur elke dag rond hetzelfde tijdstip in de avond en duurt maximaal een kwartier. Je krijgt uitleg van de arts of verpleegkundige over hoe het onderzoeksmiddel wordt ingenomen, de vernevelaar wordt gebruikt en hoe je die na elk gebruik moet schoonmaken.

Bezoeken

Tijdens deze ziekenhuisbezoeken kunnen de volgende onderzoeken aan bod komen:

  • Een hartfilmpje
  • Een bloedonderzoek
  • Een CT-scan
  • Een longfunctieonderzoek

De inhalatie van het onderzoeksmedicijn of placebo zal thuis plaatsvinden.

Wat staat er tegenover?

  • Reiskosten, parkeerkosten en, indien nodig, de kosten van een maaltijd of een overnachting worden vergoed
  • Een onkostenvergoeding van 75 euro per bezoek. Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen.

Interesse?

Heb je interesse om je hiervoor aan te melden? Neem dan contact op met dr. Jan Stolk van het LUMC of met dr. Rob Janssen van het Cansius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.