Zuurstof en COPD

Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in je bloed nog verder af. Dan kunnen het hart en andere organen in de problemen komen. Om dit te voorkomen krijg je extra zuurstof. Dit kan even wennen zijn. Doordat je zuurstof gebruikt kun je minder makkelijk ergens zomaar heen.

Tanja Goed heeft COPD en zuurstof

Klachten bij te weinig zuurstof

Heb je klachten als benauwdheid, onrust, verwardheid en sufheid? Dan kan de longarts onderzoeken of je te weinig zuurstof in je bloed hebt en je een behandeling met extra zuurstof geven. COPD is met extra zuurstof niet te genezen, maar het kan je klachten wel verminderen.

Zuurstof thuis

Soms krijg je thuis zuurstof voorgeschreven. Hoe werkt dit? Met wie krijgt je te maken en welke systemen zijn er?

Lees het in dit gratis boekje

Zuurstof gebruiken

Krijg je extra zuurstof van je arts? Dan is het belangrijk dat je je precies houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid zuurstof. Niet alleen te weinig, maar ook teveel zuurstof kan schadelijk zijn. De meeste mensen met COPD die zuurstof gebruiken, hebben dit vooral 's nachts nodig en bij inspanning. Mensen met ernstig COPD hebben voor langere tijd tenminste vijftien uur per dag extra zuurstof nodig. Dat kan even wennen en soms onhandig zijn. Zuurstof wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Niet roken en oppassen met vuur

Als je rookt, is het nodig daarmee te stoppen. Zuurstof is namelijk erg brandbaar. Bovendien heeft extra zuurstof geen effect als je rookt. Zorg dat anderen niet bij je in de buurt roken. Vind je het lastig om dat te zeggen? Plak dan een ‘verboden te roken’ sticker op een opvallende plek in huis. Deze krijg je van je leverancier.

Het is veiliger om geen gasfornuis in huis te hebben als je zuurstof gebruikt. En denk aan het brandgevaar van kaarsen en waxinelichtjes. Het gebruik van vette zalf op je huid dichtbij de neus geeft ook kans op brandgevaar. Kijk hier dus mee uit. Informeer bij je apotheek naar carbomeerwatergel. Je arts zal alle regels met je bespreken en geeft je tips voor een goede behandeling.

Tanja Goed, heeft COPD en zuurstof

Ik ben helemaal afhankelijk van extra zuurstof

Tanja Goed, heeft COPD

Verschillende zuurstofsystemen

De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu. Je kunt niet zelf kiezen uit de verschillende soorten systemen. Welke je krijgt hangt af van de hoeveelheid zuurstof die je nodig hebt en voor hoe lang. Hoe vaak je op pad gaat en hoe je woont speelt ook mee. Jouw arts, zorgverzekeraar en leverancier spelen een rol in de keuze. Bespreek je wensen met je arts.

Sommige mensen gebruiken tijdelijk zuurstof, anderen de rest van hun leven. Van het bedrijf dat zuurstof aan jou levert mag je verwachten dat zij je aanvullende informatie geeft. Bijvoorbeeld over hoe het apparaat werkt, hoe je om moet gaan met storingen en hoe je jouw apparaat gebruikt op andere plekken, zoals tijdens vakantie.

Tip

  • Het is slim om te kijken naar je zorgverzekering als het gaat om vergoedingen van zuurstof.

Meldpunt longzorg

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Zoals met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, het verkrijgen van voorgeschreven medicijnen of het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef dit door bij ons meldpunt. Met jouw melding kunnen wij de zorg voor mensen met longziekten verbeteren.

Geef jouw melding door

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER