Wat kan je kind zelf doen?

Samen met je kind kun je veel doen om ervoor te zorgen dat het leven van je kind ondanks zijn astma zo normaal mogelijk verloopt. Denk aan voldoende beweging, gezond eten en een schoon huis. Maar bijvoorbeeld ook prikkels vermijden zoals parfum of chloor in zwembaden. Dit kan helpen een astma-aanval te voorkomen.

"Ik ben best wel goed in voetbal" - Dennis Snoeijer, heeft astma.

Dennis Snoeijer

Zie je één of meerdere van de volgende signalen bij je kind? Dat betekent vaak dat ze benauwd gaan worden.

  • hangerig of juist druk zijn
  • moeilijk slapen en overdag moe zijn
  • hoesten
  • verkouden zijn
  • jeuk
  • slechte adem
  • wallen onder de ogen of bleek zien

Laat je kind sporten

Het is heel belangrijk dat je kind voldoende beweegt. Dat kan zeker in het begin moeilijk zijn. Sporten en astma, dat klinkt misschien tegenstrijdig. Van inspanning kun je benauwd worden. Maar juist door bewegen of sporten kunnen klachten verminderen. Dat komt doordat de conditie verbetert en je kind er sterker van wordt. Vindt je kind het moeilijk om te sporten of bewegen? Dan kan hij hulp krijgen van een (kinder)fysiotherapeut of bewegingstherapeut. Zij geven een beweegadvies dat past bij het soort astma dat jouw kind heeft.

Op school en de sportclub

Het helpt om op school of op de sportclub van je kind uit te leggen wat astma is. Vaak zul je merken dat je begrip krijgt, als je vertelt wat de invloed van astma is op zijn of haar leven. Help je kind als het op school of op de sportclub wil praten over zijn astma. Hij kan bijvoorbeeld op school een spreekbeurt geven over astma.

Actieplan astma kinderen

Actieplan astma bij kinderen

Het actieplan astma kinderen is een persoonlijk actieplan dat je als ouder samen met de arts en je kind invult. In het plan staat hoe je een astma-aanval bij jouw kind kunt herkennen. En wat je zelf kunt doen om verergering van astmaklachten te voorkomen.

Bestel gratis

Laat je kind meepraten

Het is voor je kind prettig als jij hem laat meepraten in gesprekken met de arts die hun astma behandelt. Kinderen moeten leren wat ze wel en niet kunnen. Je leert je kind dan ook om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun astma. Als kinderen wat ouder worden, moeten zij steeds meer zelf omgaan met hun astma. Het is goed om hier op jongere leeftijd al mee te oefenen.

Is astma slecht onder controle, dan kan je kind hier onzeker van worden. Hij of zij heeft dan misschien minder zin om te gaan sporten of om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Je kunt je kind hierbij helpen door te bespreken wanneer en waardoor het last kreeg van klachten. Bespreek dit met de arts van je kind. Er zijn speciale cursussen waarin kinderen met astma leren hoe ze thuis en op school met hun astma kunnen omgaan.

Gezond eten

Gezonde voeding zoals groenten, fruit, volkorenbrood en aardappelen helpen om de weerstand van je kind sterk te houden.

  • Als je kind jarenlang ontstekingsremmers gebruikt, heeft het een kleine kans op botontkalking. Zorg daarom dat je kind genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt. De arts van je kind kan je hier meer over vertellen.
  • Ondergewicht zorgt voor een lagere weerstand tegen infecties aan de longen. Let er daarom op dat je kind voldoende eet en let op zijn groei.
  • Heeft je kind last van een voedselallergie of –overgevoeligheid? Dan kan een diëtist je helpen uit te zoeken wat je kind wel of beter niet kan eten. Voor een diëtist of (kinder)fysiotherapeut krijg je niet altijd een vergoeding van je zorgverzekeraar. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat je wel of niet vergoed krijgt.

Tips voor in en om het huis

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine