Voeding bij astma

Als je astma hebt, is het belangrijk dat je gezond eet. Dat helpt samen met voldoende beweging mee aan een goede conditie. Je voelt zich fitter, hoest minder en bent minder benauwd.

Groenten

Over gezonde voeding wordt veel gezegd en geschreven, maar wat ís het nu eigenlijk? Het is in elk geval gezond als je het volgende regelmatig eet:

  • groenten
  • fruit
  • zuivel
  • granen
  • goede vetten

Veel mensen met astma gebruiken ontstekingsremmers via een inhalator. Door de ontstekingsremmers heb je een grotere kans op botontkalking. Het is daarom belangrijk dat je genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt. Calcium zit bijvoorbeeld in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.Goede bronnen van vitamine D zijn zonlicht, vette vis (bijvoorbeeld haring), vlees en eieren.

Hoe eet je gezond?

Eet drie keer per dag een gezonde maaltijd. Kies voor gezonde tussendoortjes. In geen enkel product zitten alle stoffen die je nodig hebt. Eet daarom gevarieerd. Een paar tips om gezond te eten:

  • Eet vooral veel vezelrijke producten, zoals groenten, fruit, volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Deze voedingsmiddelen bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Heb je moeite om ’s ochtends brood te eten? Kies dan bijvoorbeeld voor een schaaltje ontbijtgranen met melk of yoghurt. Doe er eventueel wat fruit in.
  • Kies voor halvarine op brood. Gebruik voor bakken en braden vloeibare margarine of olie.
  • Eet twee keer per week vis, waarvan tenminste één keer vette vis. Dat mag ook vis uit blik zijn.

Groente uit de diepvries is een goed alternatief voor verse groente: er zitten evenveel vitamines in.

Kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl

Vergoedingen vanuit de verzekering

Vanuit de zorgverzekering gelden er verschillende afspraken over vergoedingen voor bijvoorbeeld dieetvoeding. Op onze pagina over zorgverzekeringen en vergoedingen hierover lees je over vergoedingen bij een gezondheidscursus, zelfmanagement, dieetadvies en dieetvoeding.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER