Roken en astma

Roken is ongezond, verslavend en kan longziekten veroorzaken. Dat weten we allemaal. Roken en astma is dan ook een slechte combinatie. Begin niet met roken of probeer ermee te stoppen.

Maaike de Reijke

Heb je astma? Als je rookt maakt dit je klachten erger. Sigarettenrook prikkelt je longen. Je gaat er van hoesten en krijgt het benauwd. Stoppen met roken is het beste wat je voor je longen kunt doen.

Wil je stoppen of gestopt blijven? Ga naar ikstopnu.nl of bel gratis naar de Stoplijn: 0800-1995.

Kies een manier die bij je past

Er zijn allerlei manieren om hulp te krijgen bij het stoppen. Je kunt naar de website ikstopnu.nl gaan, in de actiemaand oktober meedoen met stoptober.nl of de Keuzekaart in beeld: Stoppen met roken gebruiken. Zo krijg je ondersteuning in het stopproces.

Of praat met anderen op het Longforum of op het forum voor stoppers op ikstopnu.nl.

Programma’s om te stoppen met roken worden vergoed uit de basisverzekering. Volg je een stoppen-met-roken-programma, dan worden ook hulpmiddelen vergoed, zoals medicijnen of nicotinevervangers. Lees hier meer over de vergoedingen.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over astma.

Naar longforum.nl

Samen stoppen met roken

De longinhoud van rokers is een stuk kleiner dan van niet-rokers. Wie bijvoorbeeld 52 jaar is en stevig rookt, heeft dezelfde longinhoud als een niet-roker van 75. Dat is een flink verschil in longleeftijd.

We begrijpen dat stoppen met roken moeilijk is, vooral als je al lang rookt. Maar als je stopt, heeft dit veel voordelen:

  • Je longklachten worden minder
  • Je medicijnen werken beter
  • Het maakt je fitter
  • Je huis wordt een fijnere, schonere plek voor jou en anderen
  • Je bespaart veel geld
  • Je huid veroudert minder snel
  • De gele aanslag op je tanden en vingers verdwijnt

Er zijn dus genoeg redenen om te stoppen, maar dat is moeilijk. Roken is een verslaving. Vraag gerust hulp aan je huisarts, longarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige. Of bel gratis naar de Stoplijn op 0800 - 1995. Zij denken graag met je mee.

Wist je dat mensen die onder begeleiding stoppen zeven keer meer kans op slagen hebben?

Maaike de Reijke

Mijn astma is niet te genezen, maar ik kan zelf veel doen om er minder last van te hebben

Maaike de Reijke, heeft astma

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook als je het al jarenlang doet. Zodra je niet meer rookt, gaat de afbraak van de longblaasjes minder snel. De longblaasjes zorgen ervoor dat er schone lucht je lichaam in komt en afvalstoffen er weer uit gaan. Zodra je stopt met roken, verlaag je de kans dat je longklachten erger worden. Vlak na het stoppen heb je misschien last van meer slijm. Dit komt omdat de longen weer goed gaan werken. Dit gaat vanzelf over. Uiteindelijk voel je je fitter en heb je meer lucht.

Vermijd meeroken

Meeroken maakt je astmaklachten erger. Het kan een astma-aanval veroorzaken. Het maakt niet uit of er een raam openstaat als iemand in je buurt rookt. De rook gaat dan wel naar buiten, maar de rookdeeltjes blijven hangen in kleding en meubels. Die rookdeeltjes kunnen astmaklachten veroorzaken. En onthoud: zelfs als je op het moment van meeroken niet direct benauwd wordt, heeft het toch invloed op de gezondheid van je longen.

Vind je het moeilijk om anderen te vragen niet te roken? Vaak hebben rokers er wel begrip voor als je hen vertelt dat je er last van hebt.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER