Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben. Veel mensen met een longziekte herkennen dit. Je kunt niet alles wat je vroeger deed. Kleine dingen als douchen en aankleden kunnen je energie voor die dag al verbruiken. Dat is moeilijk. Wie slimmer omgaat met zijn energie, houdt meer energie over.

Ellen Rozenboom, heeft astma

Er zijn manieren om je activiteiten zo in te richten dat je energie overhoudt voor leuke dingen. Zorg ervoor dat je niet over je grenzen heen gaat. Dit kan door met jezelf afspraken te maken en je daar ook aan te houden. Hoe pak je je activiteit aan? Wat is je doel en op welk moment stop je?

Filmpjes slim omgaan met energie

Bekijk de filmpjes over hoe je slim om kunt gaan met energie. Bijvoorbeeld tips die je helpen bij het koken of douchen.

De astmaVereniging Nederland en Davos (VND) heeft een animatiefilmpje gemaakt om zichtbaar te maken hoeveel energie dagelijkse bezigheden kunnen kosten. Dit filmpje kan helpen om meer begrip vanuit je omgeving te krijgen:

Verdeel je activiteiten

Het goed verdelen van activiteiten over de dag helpt je aan het eind van de dag energie over te houden. Plan niet alles wat je moet doen in de ochtend, maar spreidt het over de dag of week. Zorg dat je je altijd prettig blijft voelen bij wat je doet en bouw voldoende rustmomenten in. Als het niet meer goed voelt: stoppen! Maar vermijd dagelijkse klusjes niet, ook al kosten ze energie. Je bouwt er conditie mee op.

Meer tips

  • Pas je tempo aan. Neem op tijd rust.
  • Wissel de voor jou zware en lichte activiteiten af. Gedurende de dag, maar ook gedurende de week. 
  • Zorg dat je kunt zitten, bijvoorbeeld bij het koken, douchen of strijken. 
  • Maak keuzes voor de dingen die je belangrijk vindt; stel prioriteiten. 
  • Bedenk of jij degene bent die de activiteit moet doen; vraag om hulp van anderen. 
  • Maak gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld een trolley om de boodschappen lopend te verplaatsen.
  • Bespreek wat je wel en niet kunt met familie en vrienden.
  • Bestel gratis het boekje Omgaan met energie. Hierin lees je de beste tips van deskundigen en de laatste onderzoeksresultaten over omgaan met energie.
  • Bekijk ook eens deze serie vlogs over omgaan met energie bij (ernstig) astma

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorg je dat je genoeg energie overhoudt voor leuke dingen?  

Bestel gratis het boekje met tips

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand