
Ik probeer mijn grenzen te bewaken en steeds een beetje te verleggen
Oorzaken van longfibrose
Longfibrose heeft als belangrijkste kenmerk: een tekort aan zuurstof. Dat heeft allerlei gevolgen voor het lichaam en uw functioneren. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van longfibrose?
Longfibrose ontstaat vaak langzaam en meestal bij mensen boven de zestig jaar oud. In ongeveer de helft van de gevallen is een duidelijke oorzaak van longfibrose aan te wijzen. Bij de andere helft komen de artsen hier niet achter.
De bekendste oorzaken zijn:
- Langdurige blootstelling aan een chemische stof, bijvoorbeeld op het werk (onder andere door verf of asbest).
- Medicijnen, waaronder chemotherapie (en soms bestraling) bij kanker.
- Ziektes aan het immuunsysteem, zoals reuma en sclerodermie.
- Langdurige blootstelling aan organisch materiaal, bijvoorbeeld duivenmest of vochtig hooi (de schimmels in het organisch materiaal zijn dan meestal de boosdoener).
- De ziekte sarcoïdose.
- Infecties zijn in uitzonderlijke gevallen ook wel eens de oorzaak van longfibrose. Het gaat dan bijvoorbeeld om tuberculose of legionella.
Bij een klein deel van de mensen met longfibrose is de ziekte erfelijk. Het gaat om ongeveer vijf tot tien procent van de gevallen. Helaas is nog niet vast te stellen of iemand erfelijk belast is, maar daar zijn wetenschappers druk mee bezig. Omdat longfibrose een redelijk zeldzame ziekte is, zijn er nog niet zoveel onderzoeken naar gedaan als bijvoorbeeld astma of COPD. In de toekomst zal er steeds meer bekend worden over de exacte oorzaken.
Gratis nieuwsbrief
Wilt u digitaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws over longonderzoek en hoe u kunt omgaan met uw longziekte? Meld u dan hier aan en ontvang de e-nieuwsbrief.
Gratis aanmeldenHeeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden