Doe de testBestel gratis
Ik dacht dat ik hartklachten had, het bleek een longembolie te zijn Hennie Borst, had een longembolie

Behandeling van een longembolie

Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel uw longslagader. Uw lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat er nieuwe stolsels ontstaan. Om dat te voorkomen krijgt u een behandeling met bloedverdunners.

Uw lichaam ruimt een bloedstolsel meestal zelf op. Om te voorkomen dat het stolsel verder groeit of dat er nieuwe stolsels ontstaan, krijgt u injecties met bloedverdunners.  We noemen dit ook wel antistollingsmiddelen. Als uw bloed dun genoeg is kunnen de injecties stoppen. Direct daarna krijgt u bloedverdunnende tabletten. Alleen in zeldzame gevallen is een operatie nodig om de longembolie te verwijderen.

Als u geen bloedverdunners kunt slikken plaatst de arts een filter in het bloedvat dat uitkomt in het hart. Dit om te voorkomen dat de stolsels in de longen terechtkomen.

In het ziekenhuis

De behandeling van een longembolie gebeurt in het ziekenhuis. Vaak wordt u hiervoor tijdelijk opgenomen. Soms mag u dezelfde dag alweer naar huis.

Herstel bij een longembolie

Is de longembolie weg is en de longslagader niet meer verstopt? Dan probeert de arts herhaling te voorkomen. Daarom blijft u bloedverdunners slikken. Hoe lang hangt af van de ernst en de oorzaak van de longembolie. Vaak duurt het tussen drie en twaalf maanden. In sommige gevallen moet u de bloedverdunners altijd blijven gebruiken. Bijvoorbeeld als u meerdere longembolieën heeft gehad. 

Longziekten de wereld uit!

Het Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten. Want gezonde longen zijn van levensbelang.  

Helpt u mee?

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl