Doneer nu Gratis magazine

Handboek COPD

Het handboek COPD is speciaal ontwikkeld voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het handboek helpt hen bij het begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte. Zo stimuleert het mensen met COPD om eigen regie over hun ziekte te nemen.

Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor mensen met COPD die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid. Maar liefst 46 procent van de mensen met COPD heeft beperkte gezondheidsvaardigheden.

Eigen regie

Het is belangrijk dat mensen met een longziekte eigen regie over hun ziekte nemen, maar dit is juist voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden een probleem. Zo hebben zij minder basiskennis van hun lichaam en kunnen ze gezondheidsadviezen niet zo maar opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een inhalator. Dat kan een flinke uitdaging zijn, zeker zonder extra ondersteuning of begrijpelijke voorlichting.

Eenvoudig Nederlands

Het handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?‘ kan deze patiënten helpen. Het boek ondersteunt het consult binnen de huisartsenpraktijk en bevat informatie en tips voor goede zelfzorg. Het boek is volledig geschreven in eenvoudig Nederlands. We hebben het ontwikkeld samen met Pharos.

Getest bij huisartsenpraktijken

Het handboek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiënten en zorgverleners en al getoetst in diverse huisartsenpraktijken. Enkele voorbeelden van de reacties van zorgverleners:

  • “Het is een waardevolle aanvulling op het bestaande materiaal, eenvoudiger en duidelijker. Ik zou het andere professionals aanraden om dit te gebruiken”
  • “Zowel het handboek als de kaart bieden de patiënt structuur en een kijkje in hun eigen ziekteproces”
  • “Ik heb van patiënten alleen maar positieve reacties ontvangen. Het handboek is heel aantrekkelijk en dat is belangrijk bij mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.”
  • “Dit geeft mij zoveel sturing over hoe ik het goed kan uitleggen.”
  • “Het is een leidraad voor mijn gesprek”
Ervaringen

Uit de ervaringen van zorgverleners blijkt ook dat het handboek goede effecten heeft. De longfunctie verbeterde bij mensen die het handboek gebruikten. Mogelijk komt dit door de plaatjes van juist gebruik van de voorzetkamer en ademhalingsoefeningen in het boek. Daarnaast gaven patiënten aan dat ze zich beter voelden en betere interactie hadden met andere zorgverleners, zoals de fysiotherapeut.

Een zorgverlener laat verder weten dat het handboek goed bruikbaar is voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden: “Hier in Limburg hebben we veel laaggeletterden, maar ze komen er niet voor uit. Ik gebruik het boek bij iedereen. Het ligt op de tafel en in het gesprek pak ik het en blader er dan door heen.”

Handboek bekijken of downloaden

Wilt u het boek gebruiken of aanbieden in uw praktijk? U kunt het downloaden of een gedrukte versie bestellen. Er is ook een handleiding voor gebruik van het handboek, en een praktische gesprekskaart met afbeeldingen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212