Doneer nu Gratis magazine

Wat adem ik in?

De ongezonde lucht binnen kan bestaan uit een mengsel van stoffen, zoals: CO2, vocht en schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide.

CO2

CO2 is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer mensen en dieren uitademen. Op zichzelf is het niet schadelijk. Wanneer veel mensen zich voor langere tijd in een slecht geventileerde ruimte bevinden, hoopt de uitgeademde CO2 zich op. Samen met andere stoffen die we afscheiden, zoals vocht en zweet. U merkt dit meestal aan de onaangename geur en u kunt zich onprettig voelen.

Vocht en schimmels

Schimmels groeien vooral op vochtige plekken. Daarom is het belangrijk om vocht in huis te voorkomen. U herkent een vochtig huis door vochtplekken of schimmels op muren en plafonds, beslagen ramen of een muffige grondgeur. Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken, zoals lekkages of een fout in de constructie van het huis. Maar ook door onvoldoende te ventileren en te luchten in combinatie met een te lage temperatuur. Schimmels kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn longklachten verergeren of allergische reacties veroorzaken.

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die kleiner zijn dan tien micrometer, dit wordt aangeduid met PM10. Ter vergelijking: één hoofdhaar is ruim vijf keer groter! Fijnstof wordt onderverdeeld in verschillende maten: de meest voorkomende zijn PM10, PM2,5 en PM0,1. Hoe kleiner het getal, hoe kleiner de stofdeeltjes en hoe dieper ze in uw longen kunnen doordringen en schade kunnen veroorzaken. Het kleinste fijnstof (ultrafijnstof) komt zelfs in uw bloedbaan terecht en kan voor hart- en vaatziekten zorgen. Roet en ultrafijnstof zijn het meest ongezond.

Vluchtige organische stoffen (VOS)

Door huishoudelijke activiteiten zoals verven kunnen vluchtige organische stoffen vrijkomen, die bij een kamertemperatuur makkelijk verdampen. Ook kunnen deze stoffen vrijkomen bij het gebruik van bouwmaterialen, meubilair, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en cosmetica. De stoffen kunnen naast geuroverlast ook hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan keel, neus en oren veroorzaken.

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide is een geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld bij open haarden en gaskachels of (verkeerd geïnstalleerde) cv-ketels. Klachten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Als u te veel koolstofmonoxide inademt, kan het leiden tot bewusteloosheid en de dood. Per jaar overlijden in Nederland ongeveer tien mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en worden er 150 mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Wat kunt u zelf doen?

De lucht in huis is vaak ongezonder dan u denkt. U kunt er zelfs ziek van worden. Bestel hier gratis het boekje en lees hoe u zelf de lucht in huis gezonder kunt maken.

Bestel gratis het boekje
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212