Doneer nu Gratis magazine
Rianne de Vries, onderzoeker De SpiroNose wordt als ‘coronasneltest’ ingezet

De SpiroNose als coronatest

De SpiroNose is een blaastest die aan stofjes in uitgeademde lucht kan ‘ruiken’ of iemand een longziekte heeft. Naast astma en COPD, kan het apparaat ook vaststellen of iemand níet besmet is met het coronavirus. De SpiroNose is ontwikkeld mede dankzij financiële steun van Longfonds en de VriendenLoterij en wordt vanaf januari 2021 ingezet in de GGD teststraten. De test heeft veel voordelen ten opzichte van de huidige coronatest.

Hoe is dit onderzoek gedaan?

In verschillende ziekenhuizen zijn ‘ademprofielen’ verzameld van mensen met een verdenking op corona. Dit deden artsen door coronapatiënten in de SpiroNose te laten uitademen. Het mengsel van stofjes in de uitgeademde lucht wordt door een computer geanalyseerd en deze gegevens komen in een online database terecht. Daar worden ze vergeleken met andere ‘ademprofielen’ en zo kan de computer binnen een minuut zeggen of iemand ziek is. ‘Het apparaat kan met zeventig procent nauwkeurigheid onderscheid maken tussen mensen die wél besmet zijn met het coronavirus, en mensen die dat niet zijn’ zegt Rianne de Vries. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Star-shl in opdracht van het RIVM.

Coronateststraten

De ademtest wordt vanaf januari 2021 ingezet in de coronateststraten van GGD's in Amsterdam. Het is de bedoeling om de inzet van de snelle ademtest in de komende maanden ook bij GGD's in de rest van Nederland uit te rollen. 

Voordelen van de SpiroNose als coronatest

Nu worden vooral lange wattenstaafjes gebruikt om te testen of iemand corona heeft. Deze wattenstaafjes gaan diep de neus of mond in om slijm bij iemand af te nemen. Dat geeft vaak een erg onprettig gevoel. Bovendien duurt het lang voordat de uitslag bekend is. Testen met de SpiroNose is veel eenvoudiger: je hoeft er alleen maar in uit te ademen. Daarna heb je binnen een paar seconden de uitslag. Nu uit het onderzoek blijkt dat de SpiroNose – naast longziektes als COPD en astma - óók corona kan ‘ruiken’, wordt testen een stuk minder onaangenaam en weet je veel sneller of je besmet bent met het virus of niet.

Coronalongplein

Bezoek het coronalongplein voor meer informatie over corona, hét digitale platform voor mensen met klachten na corona. Hier vind je naast informatie persoonlijke verhalen van lotgenoten. Ook kun je met elkaar in gesprek over je ervaringen.

Bezoek het coronalongplein
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212