Doneer nuBestel gratis
Als lotgenoten begrijp je elkaar, helaas kunnen we elkaar niet genezen Joep van Dils, heeft COPD

Wat kunt u zelf doen?

Wie COPD heeft, moet daarmee leren  omgaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. COPD is voor iedereen anders. Gevoelens van frustratie, verdriet of somberheid zijn daarbij begrijpelijk en heel normaal. Probeer een goede balans te vinden. Richt u op wat nog wel goed gaat en accepteer dat u sommige dingen niet meer kunt.

Een ziekte die niet meer overgaat, zoals COPD, kan veel emoties losmaken. U heeft misschien last van gevoelens als angst, verdriet, frustratie en somberheid. Deze negatieve gevoelens komen vaak voor en zijn heel begrijpelijk. U kunt niet meer alles doen. U leert dat meestal accepteren. Normale dagelijkse dingen, zoals wassen, aankleden of boodschappen doen zijn soms lastig.

U bent meer afhankelijk van hulp van anderen. Misschien wordt werken moeilijker. Het verwerken van dit ‘verlies’ is een rouwproces waar emoties bij horen. U staat er gelukkig niet alleen voor: er zijn verschillende manieren waarop u hulp kunt krijgen.

Hulp krijgen

U kunt op verschillende manieren hulp krijgen om uw ziekte een plek te geven.

 • Volg een training waarin u leert om te gaan met uw problemen.
 • Doe ontspanningsoefeningen. Er zijn cursussen die u leren om te gaan met stress. Uw arts kan u doorverwijzen naar een maatschappelijk werker. Heeft u last van angst voor benauwdheid, paniek of een depressie? Dan kan een psycholoog u misschien helpen.
 • Ga in gesprek met uw huisarts en bekijk samen welke hulp voor u geschikt is. Als het nodig is kan uw arts u doorverwijzen. 
 
LONGPUNT

Longpunt is dé ontmoetingsplek voor longpatiënten, hun omgeving (mantelzorgers) en zorgverleners. Hier deelt u ervaringen en wisselt u tips uit. Hoe gaan anderen om met gevoelens van boosheid, angst en onbegrip? U staat er niet alleen voor. Er is altijd wel een Longpunt bij u in de buurt.

Ik zing in een rockband, de avond erna heb ik altijd meer lucht
Berna van der Linden, heeft COPD
Lees meer persoonlijke verhalen in ons ledenblad LONGWIJZER
Steun

Het is belangrijk dat u hulp vraagt. Laat mensen die dichtbij u staan weten wat voor u moeilijk is. Zo kunnen zij rekening met u houden. Vraag daarom uw familie, vrienden of buren om u te steunen. Breng uw werkgever en collega’s op de hoogte. Uw huisarts of longverpleegkundige kan veel voor u doen.

Tips
 • Zoek iemand die u vertrouwt en die naar uw verhaal luistert.
 • Vraag uw partner of een goede vriend om mee te gaan naar uw arts. Twee mensen horen meer dan één.
 • Vraag uw vrienden niet te roken waar u bij bent.
 • Geef bij collega’s aan wat u nog wel zelf kunt doen. Zo voorkomt u dat zij dingen van u overnemen die u wél zelf kunt.
Longforum / COPD

Longforum.nl

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

 • behandeling van longziekten
 • werk van het Longfonds
 • ontwikkelingen in onderzoek
 • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl