Doneer nu Gratis magazine

Longrevalidatie

Een longziekte verandert uw leven. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat u een longziekte heeft of dat u sneller moe bent en niet meer kunt doen wat u wilt. Longrevalidatie kan u helpen om beter met uw longziekte om te gaan en uw conditie te verbeteren.

Bij revalidatie leert u meer over wat uw longziekte met uw lichaam doet en over hoe u beter om kunt gaan met uw longziekte. En u krijgt tips om aanpassingen te doen in uw leven, waardoor u weer dingen kunt doen die u belangrijk vindt. Naast lichamelijke oefeningen om uw conditie te verbeteren, zoals fietsen of wandelen, leert u bijvoorbeeld beter omgaan met uw energie en ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Wat kunt u verwachten?

U start de longrevalidatie altijd met een uitgebreid onderzoek naar de problemen die u ervaart door uw longziekte, zoals minder energie of somberheid. Samen met uw arts en uw naasten bespreekt u wat u wilt bereiken met de behandeling. U maakt gezamenlijk een plan om iets te doen aan deze problemen. Longrevalidatie duurt vaak rond de 8 tot 12 weken.

Tijdens de revalidatie werkt u bijvoorbeeld aan:

 • meer kennis over uw ziekte, bijvoorbeeld over hoe het komt dat u moe bent.
 • een betere conditie, door bijvoorbeeld fietsen, wandelen, krachttraining.
 • het leren omgaan met uw longziekte binnen uw gezin, werk of in uw vrije tijd
 • het goed verdelen van energie over de dag
   
Team van behandelaars

Er is een team van mensen dat u behandelt, zoals een longarts, diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut of maatschappelijk werker. Zij werken samen om u de beste zorg te geven. De samenstelling van dit behandelteam kan voor iedereen anders zijn. Een aantal onderdelen van de revalidatie is in een groep, andere onderdelen volgt u alleen.

Er zijn twee vormen van longrevalidatie:

 • Dagbehandeling (poliklinisch): u gaat een aantal maal per week naar het behandelcentrum.
 • Klinisch: u wordt opgenomen en verblijft u in het behandelcentrum. Vaak kunt u in het weekend naar huis.

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: Voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorgt u dat u genoeg energie overhoudt voor leuke dingen? 

Bestel gratis het boekje met tips
Gespecialiseerde longcentra

Er zijn zes gespecialiseerde longcentra, vijf in Nederland en een in Zwitserland. Overleg met uw longarts of u in aanmerking komt voor een behandeling in één van deze zes gespecialiseerde longcentra:

 • Nederlands Astmacentrum Davos, Zwitserland
  (Dit is er een Nederlands gespecialiseerd longcentrum in Davos, Zwitserland. Het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) is gespecialiseerd in astma. Naast de klinische longrevalidatie biedt de schone lucht in het bergklimaat de mogelijkheid om het astma tot rust te laten komen.)

​Deze centra zijn speciaal gericht op het behandelen van mensen met een longziekte. Hier wordt extra aandacht besteed aan uw hele gezondheid. Men kijkt naar de oorzaak van uw klachten en hoe dat uw leven beïnvloedt. U maakt samen met het team van mensen dat u behandelt een plan voor uw behandeling. Een filmpje over revalidatie in een gespecialiseerd longcentrum ziet u hier.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl