Doneer nu Gratis magazine
Tanja Goed, heeft COPD Ik ben helemaal afhankelijk van extra zuurstof

Zuurstof en COPD

Uw lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Bij COPD kunt u een tekort aan zuurstof hebben. Een behandeling met extra zuurstof is dan nodig. Dit kan even wennen zijn. Doordat u zuurstof gebruikt kunt u minder makkelijk ergens zomaar heen.

Als u COPD heeft, gaat er minder zuurstof via de longen naar uw bloed. Daardoor wordt u benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan er voor zorgen dat de bloeddruk in uw longen hoger wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in uw bloed nog verder af. Dan kunnen het hart en andere organen in de problemen komen. Om dit te voorkomen krijgt u extra zuurstof.

Zuurstof gebruiken

Krijgt u extra zuurstof van uw arts? Dan is het belangrijk dat u zich precies houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid zuurstof. Niet alleen te weinig, maar ook teveel zuurstof kan schadelijk zijn. De meeste mensen met COPD die zuurstof gebruiken, hebben dit vooral 's nachts nodig en bij inspanning. Mensen met ernstig COPD hebben voor langere tijd tenminste vijftien uur per dag extra zuurstof nodig. Dat kan even wennen en soms onhandig zijn. Uw zorgverzekeraar vergoedt zuurstof.

niet roken en oppassen met vuur

Als u rookt, is het noodzakelijk om daarmee te stoppen. Zuurstof is namelijk erg brandbaar. Bovendien heeft extra zuurstof geen effect als u rookt. Zorg dat anderen niet bij u in de buurt roken. Vindt u het lastig om dat te zeggen? Plak dan een ‘verboden te roken’ sticker op een opvallende plek in huis. Deze krijgt u van uw leverancier.

Het is veiliger om geen gasfornuis in huis te hebben als u zuurstof gebruikt. En denk aan het brandgevaar van kaarsen en waxinelichtjes. Het gebruik van vette zalf op uw huid dichtbij de neus geeft ook kans op brandgevaar. Kijk hier dus mee uit. Informeer bij uw apotheek naar carbomeerwatergel. Uw arts zal alle regels met u bespreken en geeft u tips voor een goede behandeling.

Verschillende zuurstofsystemen

De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu. U kunt niet zelf kiezen uit de verschillende soorten systemen. Welke u krijgt hangt af van de hoeveelheid zuurstof die u nodig heeft en voor hoe lang. Hoe vaak u op pad gaat en hoe u woont speelt ook mee. Uw arts, zorgverzekeraar en leverancier spelen een rol in de keuze. Bespreek uw wensen met uw arts.

Sommige mensen gebruiken tijdelijk zuurstof, anderen de rest van hun leven. Van het bedrijf dat uw zuurstof levert mag u verwachten dat zij u aanvullende informatie geeft. Bijvoorbeeld hoe het apparaat werkt, hoe u om moet gaan met storingen en hoe u uw apparaat gebruikt op andere plekken, zoals tijdens vakantie.

Download het overzicht van zuurstofsystemen behorend bij het gratis boekje ‘Zuurstof thuis: wat moet ik weten?

Meldpunt

Ervaart u problemen in de zorg voor uw longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of rondom het gebruik van zuurstof? Bent u niet tevreden over uw behandeling?  Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl