Doneer nu Gratis magazine
Hilda Kuiper, heeft COPD Er komen gelukkig ook nog steeds dingen waar ik wel van geniet

Levensverwachting bij COPD

Genezen van COPD kan helaas niet. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig uw klachten zijn. Hoe oud u kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen.

COPD krijgt u meestal na uw veertigste jaar en vaak zelfs nog later. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak. Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. 

Hoe ontwikkelt COPD zich?

Hoe COPD verloopt is afhankelijk van hoe ernstig uw klachten zijn. Sommige mensen hebben licht COPD, bij anderen is het juist ernstig. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. Uw arts gebruikt vaak de term ziektelast om de ernst van uw COPD te beschrijven. U kijkt samen met uw arts  hoe erg u last heeft van COPD. Bijvoorbeeld de klachten die u heeft en of de ziekte uw leven beperkt. We noemen dit kwaliteit van leven.

Heeft u lichte COPD? Dan kunt u zonder ernstige klachten leven met uw ziekte. Uw longen werken nog voor meer dan de helft goed. Uw klachten worden meestal niet snel en plotseling erger. Vaak bent u bij lichte COPD onder controle bij uw huisarts. Zorg ervoor dat u gezond eet en voldoende beweegt.

Bij matig COPD is het nodig om uw manier van leven aan te passen. Bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij matig COPD gaat u regelmatig op controle bij uw huisarts. Soms bezoekt u uw longarts. Vaak volgt u bij de fysiotherapeut een speciaal programma, dat u helpt om meer te bewegen.

Heeft u ernstig of zeer ernstig COPD? Dan zijn de klachten vaak zo erg, dat u misschien extra zuurstof nodig heeft. U bent zo benauwd en moe, dat u in een rolstoel zit of veel op bed ligt. 

Ik zing in een rockband, de avond erna heb ik altijd meer lucht
Berna van der Linden, heeft COPD
Lees meer persoonlijke verhalen in ons ledenblad LONGWIJZER
Levensverwachting bij COPD

Hoe lang u te leven heeft met COPD, is heel moeilijk te zeggen. Dit verschilt per situatie en per persoon. Maar of u nu weinig of heel veel last heeft van COPD, als u de diagnose krijgt komt dat heel hard aan. Het accepteren van COPD en er mee leren omgaan is een moeilijk proces, waarbij veel emoties loskomen. Het is goed om te weten dat u niet alleen bent. Erover praten met uw partner of goede vriend kan prettig zijn. Ook contact met anderen met COPD kan u goed helpen. Dit kan online via het Longforum.

Hoe kunt u omgaan met de laatste levensfase?

De laatste levensfase bij COPD is zwaar. Wat kunt u verwachten en wensen? Dit boekje helpt patiënten, naasten en zorgverleners om met elkaar in gesprek te gaan. U krijgt ook tips hoe u emotioneel en praktisch om kunt gaan met deze emotionele periode.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl