Doneer nu Gratis magazine
Korina Slijkhuis, moeder van Bas (Bas heeft CHD) Bas heeft vaak infecties door de CHD, maar hij heeft de moeilijke tijd goed doorstaan

Wat kunt u zelf doen?

Bij kinderen met CHD kunnen de longen gevoelig blijven, waardoor uw kind sneller ziek is dan gemiddeld. Er zijn gelukkig manieren om die kans te verkleinen.

Als uw kind snel een infectie te pakken heeft, zal het waarschijnlijk meer schooldagen missen dan gemiddeld. Klachten die lijken op astma kunnen ervoor zorgen dat uw kind minder goed kan meekomen met gym en spelletjes. Ook kan de ontwikkeling van de motoriek moeizamer gaan. Fysiotherapie kan dan zinvol zijn. Vooral kinderen die langdurig op de intensive care hebben gelegen, kunnen leerproblemen hebben. Ook darm- en maagproblemen en groeiproblemen komen voor.

Invloed van het klimaat

Het klimaat beïnvloedt onze longen. Omdat die bij CHD vaak extra gevoelig zijn, is het verstandig om daar rekening mee te houden. Vooral vrieskou en mist kunnen (extra) benauwd maken. Dit komt door de luchtvochtigheid: die is bij vrieskou heel laag en bij mist juist hoog. Bij mist blijft luchtvervuiling (fijnstof) bovendien hangen. Dan is het verstandig om buiten een sjaal voor de mond te houden. Dit filtert de lucht.

Wat kunt u zelf doen?
Groei

Houd in de gaten of uw kind goed blijft groeien en zo min mogelijk infecties in de longen oploopt. Vooral de eerste jaren is hygiëne daarom heel belangrijk. Was uw eigen handen en die van uw kind een aantal keer per dag. 

Geen crèche

In enkele gevallen is het raadzaam om het kind het eerste levensjaar – zo mogelijk– niet naar een crèche te laten gaan, omdat virusinfecties daar veel voorkomen. 

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling (fijnstof, sigarettenrook) verergert longklachten. Laat uw kind daarom niet aan de straatkant slapen en kies een school op afstand van een snelweg. Zorg dat er niet de buurt van uw kind wordt gerookt en druk het op het hart nooit zelf te gaan roken.

Beweging

Beweging is heel belangrijk. Door te bewegen worden de ademhalingspieren sterker en neemt de conditie toe. Het advies is om minstens vijf dagen per week een half uur actief te zijn. Stimuleer uw kind dus om op een sport te gaan en laat het – als het even kan – naar school fietsen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl