Doneer nu Gratis magazine
Natasja van der Berg, heeft bronchiëctasieën Ik zorg dat ik mijn weerstand goed op peil houd

Oorzaken van bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën is een chronische ziekte in de longen, waarbij de vertakkingen van de luchtpijp plaatselijk wijder zijn dan normaal. Ontstekingen en veel slijm zijn het gevolg. Maar wat is nu de oorzaak van bronchiëctasieën?

Sommige mensen worden geboren met bronchiëctasieën, maar in de meeste gevallen ontstaat de ziekte door een duidelijk aan te wijzen gebeurtenis. Zo zijn bronchiëctasieën vaak een complicatie van een andere ziekte aan de luchtwegen, zoals een longontsteking, kinkhoest of cystic fibrosis (taaislijmziekte).

Omdat kinderen al vele jaren tegen veel luchtwegproblemen worden ingeënt, is cystic fibrosis tegenwoordig de grootste oorzaak van bronchiëctasieën. Ook de vele ontstekingen in de longen bij COPD leiden soms tot bronchiëctasieën. De longen raken daar zo beschadigd van, dat bronchiëctasieën ontstaan. Een enkele keer wordt bronchiëctasieën veroorzaakt door astma.

Het verkeerde keelgat

Soms ontstaan bronchiëctasieën in gezonde luchtwegen, bijvoorbeeld door het inademen van een stukje voedsel. Denk maar aan een pinda of een stukje rijst dat in het ‘verkeerde keelgat’ schiet. De kans dat dit tot bronchiëctasieën leidt is klein, maar als het gebeurt treden er problemen op in slechts een gedeelte van de long. Dat komt doordat het ingeademde stukje voedsel de luchtweg plaatselijk blokkeert, waardoor er geen lucht naar binnen kan en geen slijm naar buiten. Als u eenmaal bronchiëctasieën heeft, kan het aangetaste deel van de longen wel steeds iets groter worden.

Soms erfelijk

In sommige gevallen is de oorzaak van bronchiëctasieën erfelijk, bijvoorbeeld als u geboren bent met cystic fibrosis. Het kan zijn dat u dan in eerste instantie nog geen symptomen heeft van bronchiëctasieën, omdat de cystic fibrosis op de voorgrond staat. Door de schade die cystic fibrosis aanricht, krijgen bronchiëctasieën uiteindelijk de kans. Bronchiëctasieën is een aandoening die jaar na jaar meer klachten geeft. Helaas is er nog geen genezing mogelijk, maar er zijn verschillende manieren om bronchiëctasieën te behandelen en met de ziekte te leren leven.

Gratis boekje voor uw huisarts

Huisartsen komen vaak weinig mensen tegen met bronchiëctasieën, waardoor zij meestal niet veel over deze zeldzame ziekte weten. Daarom ontwikkelden wij samen met mensen met BE en artsen dit boekje.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl