Doneer nu Gratis magazine

Symptomen van BPD

Kinderen met bronchopulmonale dysplasie (BPD) hebben het benauwd. Ze ademen snel en soms ook piepend, hoesten veel en de lippen en vingernageltjes kunnen bij ernstige gevallen blauw zien. Ook houden ze vaak vocht vast.

Lang niet alle te vroeg geboren kinderen hebben BPD. De kans op BPD is wel groter naarmate het kindje vroeger wordt geboren. De longen hebben dan minder tijd gehad zich te ontwikkelen. Moeilijk ademhalen is het belangrijkste symptoom.

Na de geboorte

Kinderen met BPD kunnen meteen na de geboorte last hebben van:

  • Een snelle ademhaling
  • Een piepende ademhaling
  • Hoesten
  • Blauw verkleurde lippen en vingernagels (cyanose)
  • Vocht vasthouden
  • Slecht drinken
  • Bijkomende problemen
     

Bij kinderen met BPD kunnen de hersenen door het zuurstofgebrek schade oplopen. Daardoor hebben zij meer kans op neurologische problemen, ernstige oogproblemen en gehoorschade. Vaak loopt hun motorische ontwikkeling achter – kruipen, lopen, rennen en handigheid. Ook is er een groter risico op een lichamelijke en/of geestelijke handicap.

Meer informatie over vroeggeboorte en bijkomende problemen is te vinden op bij de Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC).

Vooruitzichten

Bij de meeste kinderen met BPD zijn de vooruitzichten goed. Wel ontwikkelen ze zich vaak langzamer dan andere kinderen omdat alle energie naar het ademhalen gaat. Soms blijven de longproblemen bestaan en zijn mensen met BPD ook later snel moe bij inspanning. Een klein deel van de kinderen redt het niet en komt te overlijden.

Wat weet u over uw longen?

Hoe vaak haal je adem op een dag? En zijn je longen eigenlijk even groot? Benieuwd hoeveel u weet over uw longen? Doe dan nu de quiz!

Speel gratis de longenquiz
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl