Doneer nu Gratis magazine

Wat kunt u zelf doen?

Ook op latere leeftijd kunnen de longen gevoelig blijven voor infecties en prikkels van buitenaf. Mensen met BPD zijn daardoor vaker ziek dan gemiddeld. Er zijn gelukkig wel manieren om die kans verkleinen.

Kinderen met BPD zijn vaak kleiner dan hun leeftijdgenootjes. Dat kunnen ze vervelend vinden. Doordat ze makkelijk een infectie oplopen, missen ze meer schooldagen dan gemiddeld. Astmatische klachten kunnen ervoor zorgen dat uw kind minder goed kan meekomen met gym en spelletjes. Omdat de BPD niet aan de buitenkant te zien is, heeft de omgeving niet altijd begrip voor de klachten. Het kan helpen om hierover te praten. Een leuke manier voor uw kind om hier aandacht aan te besteden op school, is om een spreekbeurt over BPD te houden.

Invloed van het klimaat

Het klimaat beïnvloedt onze longen. Omdat die bij BPD extra gevoelig zijn, is het verstandig om daar rekening mee te houden. Vooral vrieskou en mist kunnen (extra) benauwd maken. Dit komt door de luchtvochtigheid: die is bij vrieskou heel laag en bij mist juist hoog. Bij mist blijft luchtvervuiling (fijnstof) bovendien hangen. Dan is het verstandig om buiten een sjaal voor de mond te houden. Dit filtert de lucht.

Wat kunt u zelf doen?
  • Houd in de gaten of uw kind goed blijft groeien en zo min mogelijk infecties in de longen oploopt. Vooral de eerste jaren is hygiëne daarom heel belangrijk. Was uw eigen handen en die van uw kind een aantal keer per dag. Zorg ervoor dat uw baby zo min mogelijk in contact komt met verkouden kinderen of volwassenen.
  • Het is raadzaam om uw kind – zo mogelijk – de eerste twee jaar niet naar de crèche te laten gaan omdat virusinfecties daar veel voorkomen.
  • Luchtvervuiling (fijnstof en sigarettenrook) verergert longklachten. Laat uw kind niet aan de straatkant slapen en kies een school op afstand van een snelweg. Zorg dat er niet de buurt van uw kind wordt gerookt en druk het op het hart zelf nooit te gaan roken.
  • Beweging is heel belangrijk. Door te bewegen worden de ademhalingspieren sterker en de conditie beter. Het advies is om minstens vijf dagen per week een half uur actief te zijn. Stimuleer uw kind dus om op een sport te gaan en laat het – als het even kan – naar school fietsen.

Help grensverleggend onderzoek mogelijk maken

Dr. Collins: 'We staan aan de wieg van misschien wel dé oplossing voor BPD. Kunnen we te vroeg geboren baby’s over een aantal jaar succesvol behandelen zodat ze opgroeien tot volwassenen met gezonde longen? Daar doe ik het voor!' Helpt u mee?

Steun nu het onderzoek
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl