Doneer nu Gratis magazine

Is BPD te genezen?

Sommige klachten zullen overgaan, andere niet. Kinderen met BPD zijn vaak gevoeliger voor infecties en sneller moe. Ook groeien ze soms minder goed, waardoor ze kleiner blijven dan gemiddeld.

Kinderen met BPD hebben een moeilijke start en veel extra verzorging nodig. Omdat de groei van de longen nog jaren doorgaat, is het belangrijk dat het kind verder ook goed groeit. De longen zullen zich dan zo goed mogelijk herstellen. Toch blijven de longen vaak kleiner dan gemiddeld en gevoeliger voor infecties zoals een longontsteking en prikkels van buitenaf. BPD is een ziekte die niet meer overgaat, daarom kunnen we niet spreken van het ‘genezen’ van BPD. Wel kunnen de klachten in de loop van de tijd verminderen.

Verzorging thuis

Als uw kind naar huis mag, heeft het daar extra verzorging nodig. Soms is sondevoeding en extra zuurstof ook thuis nog nodig. De verpleegkundige leert u hoe u dit moet toedienen. Uw baby blijft onder controle van de neonatoloog of kinder(long)arts.

De eerste jaren

De eerste jaren hebben kinderen met BPD vaak longproblemen, zoals extra klachten bij verkoudheid, bronchitis en astmatische klachten. Ze hebben het dan snel benauwd en worden regelmatig opgenomen in het ziekenhuis vanwege infecties. Ook drinken en eten gaat nogal eens moeilijk.

Medicijnen

Als uw kind gevoelig is voor infecties, kan de kinder(long)arts een dagelijkse onderhoudsdosis antibiotica voorschrijven. Baby’s met BPD zijn extra gevoelig voor het RS-virus (respiratoir syncytieel). Dit virus veroorzaakt infecties aan de longen. Daarom wordt soms een vaccinatie tegen dit virus gegeven. Voor de longen zijn soms ook luchtwegverwijders en ontstekingsremmers nodig.

Klein en tenger

Omdat uw kind veel energie nodig heeft om adem te halen, blijft er weinig over om zich verder te ontwikkelen. Vaak drinken en eten kinderen met BPD te weinig. Ze groeien daarom minder snel dan gemiddeld en zijn vaak klein en tenger. Daarnaast zijn ze soms prikkelbaar, gevoelig voor stress en sneller moe.

Ook op latere leeftijd blijven de longen gevoelig voor infecties. Mensen met BPD zijn daardoor vaker dan gemiddeld ziek. Er zijn gelukkig wel manieren om die kans verkleinen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl