Doneer nu Gratis magazine

Behandeling van BPD

Een baby met BPD heeft meestal lange tijd hulp nodig bij het ademhalen. Daarnaast krijgt hij medicijnen en sondevoeding.

Heeft u het gevoel dat de bevalling begint, terwijl dit nog te vroeg in de zwangerschap is? Ga dan meteen naar het ziekenhuis. Als uw baby ademhalingsproblemen blijkt te hebben, heeft hij direct hulp bij het ademen en extra zuurstof nodig. Hij wordt dan in een couveuse gelegd.

Hulp bij het ademhalen

Soms is het genoeg om de hoeveelheid zuurstof in de couveuse wat te verhogen. Maar meestal heeft de baby hulp nodig bij het ademen. Dit is voor de ouders een naar gezicht, maar helaas noodzakelijk. Er zijn verschillende manieren:

  • Meestal is het voldoende om de ademhaling van het kind te ondersteunen, bijvoorbeeld door zogeheten CPAP. Hierbij heeft het kind een kapje op of een slangetje in de neus.
  • Soms is echt kunstmatige beademing nodig, een beademingstoestel neemt dan de ademhaling van de baby over. Dit gebeurt met een slangetje in de luchtpijp.
  • Ook toediening met een zogenaamde zuurstofsnor is een mogelijkheid. De zuurstof wordt hierbij met een slangetje de neus in geblazen.
  • Extra zuurstof kan ook op de couveuse worden aangesloten.
     
De juiste hoeveelheid

Het is belangrijk dat uw baby de juiste hoeveelheid zuurstof krijgt. Te veel zuurstof kan schade aan de longen veroorzaken. Bovendien is te veel zuurstof ook schadelijk voor andere organen. Bij te weinig zuurstof zal het kindje benauwd worden. Daarom wordt de hoeveelheid zuurstof bij uw kindje goed in de gaten gehouden. Hiervoor gebruikt men een zogeheten saturatiemeter.

Zo kort mogelijk

Zodra uw baby zo goed kan ademen dat hij genoeg zuurstof binnenkrijgt, stopt de hulp bij het ademen. Zo wordt beschadiging van de longen zoveel mogelijk voorkomen. Maar baby’s die veel te vroeg zijn geboren, hebben vaak langere tijd hulp bij het ademen nodig. In ieder geval vier weken, maar vaak nog maanden na de geboorte.

Medicijnen
Surfactant

Baby’s die voor of rond de 30 weken worden geboren, krijgen soms surfactant. Dit stofje zorgt ervoor dat de longen tijdens het ademen open blijven.

Ontstekingsremmers

Om te zorgen dat de baby makkelijker weer van de beademing afkomt, krijgt het onstekingsremmers (corticosteroïden).

Luchtwegverwijders

Bij piepende ademhaling door vernauwing van de longen krijgt het ook luchtwegverwijders (pufjes).

Wat weet u over uw longen?

Hoe vaak haal je adem op een dag? En zijn je longen eigenlijk even groot? Benieuwd hoeveel u weet over uw longen? Doe dan nu de quiz!

Speel gratis de longenquiz
Vochtbalans

Kinderen met BPD houden vaak vocht vast. Om te voorkomen dat dit zich ophoopt in de longen, wordt precies bijgehouden hoeveel vocht uw baby verliest en binnenkrijgt. Als uw baby toch te veel vocht vasthoudt, probeert men dit met diuretica op te lossen. Dat zijn plasmiddelen.

Voeding is belangrijk

Om uw baby goed te laten groeien, moet hij de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen. Hij krijgt daarom vaak onder andere extra eiwitten en voedingssuikers toegediend. Dit gaat via een sonde: een slangetje in de neus naar de maag.

Zorgen van ouders

Als uw kindje BPD heeft, is dat natuurlijk flink schrikken. Ook al ligt hij aan allerlei slangen: knuffel uw baby gerust. Dat is voor u allebei prettig. Stel vooral al uw vragen aan de artsen en verpleegkundigen. Op couveuseouders.nl van de Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC) en Longforum.nl van het Longfonds kunt ervaringen uitwisselen met lotgenoten.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl