Doneer nu Gratis magazine
Maaike Boere, heeft astma Het zijn vaak kleine aanpassingen, die voor mij veel uitmaken

Huisstofmijt

Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak u het schoonmaakt. Door uw huis aan te passen kunnen uw klachten wél verminderen.

De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje. Het leeft vooral in stof. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin. Als u allergisch bent voor huismijt, komt dat door zijn ontlasting. De verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn bijvoorbeeld:

  • een verstopte neus
  • niezen
  • loopneus
  • keelklachten
  • benauwdheid
  • jeukende ogen

Niet iedereen met astma is allegisch voor huisstofmijt, maar het komt wel veel voor. De klachten zijn heel vervelend, maar gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om ze te verminderen.

Uw huis aanpassen

Heeft u last van huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig uw huis grondig aan te passen. Dit aanpassen van uw huis noemen we ook wel saneren. U komt dan minder met prikkels in aanraking. Uw huis aanpassen betekent dat u tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Neem vloerbedekking van laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Vervang uw stoffen bank door een bankstel van leer.

Voor uw beddengoed zijn speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was uw beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt niet.

Heeft u hulp nodig?

Gaat u uw huis aanpassen? Neem dan zoveel mogelijk maatregelen. Als u het werk maar half doet, is de kans groot dat u last blijft houden van uw klachten. Uw huis aanpassen om de huisstofmijt te weren is veel werk. Heeft u er hulp bij nodig? U kunt hulp en een huisbezoek krijgen van de thuiszorg. Zij geven u dan advies, instructies en voorlichting. Vraag uw huisarts of longarts naar de mogelijkheden in uw buurt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl