Doneer nu Gratis magazine
Ruby Themans, heeft astma Ik moest stoppen met op hoog niveau turnen, gym gaat gelukkig nog wel

Sporten met astma

Sporten is voor iedereen gezond, vooral voor mensen met astma. Bewegen met astma is even wennen, misschien zelfs moeilijk in het begin. Maar het levert u uiteindelijk wel veel op. Het verbetert de conditie van uw longen. U heeft minder last van uw astma.

Sporten of bewegen versterkt de ademhalingsspieren en verbetert uw conditie. Hierdoor wordt u fitter. Daarom is sporten met astma zo belangrijk. Vijf dagen per week een half uur bewegen levert al goede resultaten op voor uw gezondheid. Dat wil niet zeggen dat u meteen voor een marathon moet gaan trainen. Beweging in en om het huis telt net zo goed mee. U werkt ongemerkt al snel aan uw conditie.

Tips om op een eenvoudige manier aan uw conditie te werken:

  • Pak vaker de fiets.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk.
  • Werk in de tuin.
  • Maak uw huis schoon.
 
Adem door uw neus

Let erop dat u tijdens het bewegen zoveel mogelijk door uw neus ademt. Dat zorgt voor warme, vochtige en gefilterde lucht. Daardoor worden uw longen minder gevoelig. U heeft minder last van prikkels die zorgen voor een astma-aanval. Sport u buiten? Houdt u er rekening mee dat u meer last kunt krijgen van uw astma. Dat komt door verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten.

Ik dacht altijd dat ik niet kon sporten, liep ik mijn eerste hardloopwedstrijd in 3 maanden
Ruud van Leeuwen, heeft astma
Wilt u net als Ruud gaan sporten? Bel onze advieslijn voor tips.
Sporten met inspanningsastma

Heeft u inspanningsastma? Dan klinkt het misschien tegenstrijdig dat sporten gezond voor u is. Sporten zorgt bij u immers voor een benauwd gevoel. Toch is bij inspanningsastma beweging heel belangrijk voor de conditie van uw longen. Neem tijd voor een rustige, goede warming-up. Het kan helpen om van tevoren een luchtwegverwijdend medicijn in te nemen. Tijdens het sporten kan dat medicijn de benauwdheid oplossen.

Bang om te sporten met astma?

Durft u niet goed te sporten met astma, omdat u bang bent voor een astma-aanval? Misschien is sporten of bewegen samen met een fysiotherapeut iets voor u. Dit kan vooral bij ernstig astma erg prettig zijn. Er zijn steeds meer speciale sport- en beweegclubs voor mensen met astma. Kijk eens op de site van uw gemeente om te zien wat er in uw buurt te vinden is.

Bewegen met ernstig astma

Heeft u zeer ernstig astma? Dan is het goed om samen met een fysiotherapeut aan uw conditie te werken. Meestal noemen we dit longrevalidatie. Informeer bij uw huisarts of longarts naar de mogelijkheden. Zo kunt u op een veilige manier toch sporten met astma en de conditie van uw longen verbeteren. Fysiotherapie wordt meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl