Doneer nu Gratis magazine
Maaike de Reijke, heeft astma Mijn astma is niet te genezen, maar ik kan zelf veel doen om er minder last van te hebben

Roken en astma

Roken is ongezond, verslavend en kan longziekten veroorzaken. Dat weten we allemaal. Roken en astma is dan ook een slechte combinatie. Begin niet met roken of probeer ermee te stoppen.

Heeft u astma? Als u rookt maakt dit uw klachten erger. Sigarettenrook prikkelt uw longen. U gaat er van hoesten en krijgt het benauwd. Stoppen met roken is het beste wat u voor uw longen kunt doen. Stoppen met roken is echter moeilijk, vooral als u al lang rookt. Als u stopt, heeft dit echter veel voordelen:

  • Uw klachten worden minder.
  • Uw medicijnen werken beter.
  • Het maakt u fitter.
  • Uw huis wordt een fijnere, schonere plek voor u en anderen.
  • U bespaart veel geld.
  • Uw huid veroudert minder snel.
  • De gele aanslag op uw tanden en vingers verdwijnt.
     

Wilt u graag stoppen met roken, maar u realiseert zich dat het moeilijk is? Dan zijn er allerlei manieren om hulp te krijgen bij het stoppen.

Samen stoppen met roken

De longinhoud van rokers is een stuk kleiner dan van niet-rokers. Wie bijvoorbeeld 52 jaar is en stevig rookt, heeft dezelfde longinhoud als een niet-roker van 75. Dat is een flink verschil in longleeftijd.

 

Ook is het belangrijk een vorm van ondersteuning te kiezen die bij u past. U kunt hierbij de keuzetabel Stoppen met roken gebruiken of naar de website ikstopnu.nl te gaan. Dat is een interactieve keuzehulp om u te ondersteunen in het stopproces. Er bestaan ook speciale poliklinieken die u kunnen helpen.  Of praat met anderen op het Longforum of op het forum voor stoppers op ikstopnu.nl.

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook als u het al jarenlang doet. Zodra u niet meer rookt, gaat de afbraak van de longblaasjes minder snel. De longblaasjes zorgen ervoor dat er schone lucht uw lichaam in komt en afvalstoffen er weer uit gaan. Zodra u stopt met roken, verlaagt u de kans dat uw longklachten erger worden. Vlak na het stoppen heeft u misschien last hebben van meer slijm. Dit komt omdat de longen weer goed gaan werken. Dit gaat vanzelf over. Uiteindelijk voelt u zich fitter en heeft u meer lucht.

Meeroken

Meeroken maakt uw astmaklachten erger. Het kan een astma-aanval veroorzaken. Het maakt niet uit of er een raam openstaat als iemand in uw buurt rookt. De rook gaat dan wel naar buiten, maar de rookdeeltjes blijven hangen in kleding en meubels. Die rookdeeltjes kunnen astmaklachten veroorzaken. En onthoud: zelfs als u op het moment van meeroken niet direct benauwd wordt, heeft het toch invloed op de gezondheid van uw longen. Vindt u het moeilijk om anderen te vragen niet te roken? Vaak hebben rokers er wel begrip voor als u hen vertelt dat u er last van heeft.  

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl