Doneer nuBestel gratis
Elk jaar lig ik wel 2 of 3 keer in het ziekenhuis Ruby Themans, heeft astma

Astma-aanval

Een astma-aanval is een vervelende ervaring en kan soms angstig zijn. Iedereen met astma heeft wel ervaring met een astma-aanval. U kunt de kans op een aanval verkleinen.

Heeft u een astma-aanval? Probeer dan vooral rustig te blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. Paniek maakt uw klachten alleen maar erger. Leer erop vertrouwen dat een astma-aanval over gaat. Neem bij een aanval uw medicijnen zoals de arts dat heeft voorgeschreven. Luchtwegverwijdende medicijnen helpen meestal binnen een paar minuten. Werkt het middel na twintig minuten nog niet? Inhaleer dan opnieuw. Blijft de benauwdheid daarna nog steeds aanhouden? Bel dan uw arts. U kunt altijd overleggen hoe vaak u de luchtwegverwijder mag gebruiken bij een astma-aanval.

oorzaak

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door virussen. Het zijn dezelfde virussen als waar u verkouden van wordt. Iedereen is wel eens verkouden, dat is onvermijdelijk. Wel kunt u er voor zorgen dat u minder vatbaar wordt voor verkoudheid. Dat doet u door te zorgen voor een goede weerstand. Een goede weerstand bouwt u op door:

 • bewegen of sporten
 • gezond eten
 • voldoende slapen 

Met astma heeft u te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen. Ze zorgen ervoor dat u goede zorg krijgt. Dat mag u van ze verwachten. Maar omgekeerd verwachten uw artsen ook een aantal dingen van u. In de patiëntenversie van de zorgstandaard astma leest meer over wat u zelf kunt doen. U kunt dit boekje gratis bestellen. 

Astma-aanvallen worden veroorzaakt door stoffen waar u allergisch voor bent. Deze stoffen worden ‘prikkels’ genoemd. Bekende prikkels zijn bijvoorbeeld:

 • huisstofmijt
 • huisdieren
 • geuren zoals parfum en schoonmaakmiddelen
 • tabaksrook

Probeer deze prikkels te vermijden.

Om een astma-aanval te voorkomen is het belangrijk dat u uw medicijnen gebruikt, zoals u heeft afgesproken met uw arts. Houd u zich aan de voorgeschreven dosering. Dan beschermt het medicijn uw longen zo optimaal mogelijk. Verwacht u in contact te komen met stoffen waar u last van krijgt? Gebruik dan vooraf een luchtwegverwijder. Dit helpt klachten voorkomen.

 
Waarom Sporten en bewegen helpt

Voldoende sporten of bewegen helpt astma-aanvallen voorkomen. Bewegen of sporten is soms moeilijk. U krijgt het sneller benauwd dan mensen zonder astma. Probeer toch door te zetten. Een half uur sporten of bewegen per dag is vaak genoeg om uw longen sterker te maken. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt een uur sporten aangeraden.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringsverhalen, tips en alle ontwikkelingen en informatie over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

 • behandeling van longziekten
 • werk van het Longfonds
 • ontwikkelingen in onderzoek
 • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl