Doneer nu Gratis magazine
Ruby Themans, heeft astma Elk jaar lig ik wel twee of drie keer in het ziekenhuis

Astma-aanval

Een astma-aanval is een vervelende ervaring en deze ervaring kan soms angstig zijn. Iedereen met astma heeft wel eens te maken met een astma-aanval. U kunt de kans op een aanval verkleinen.

Heeft u een astma-aanval? Probeer dan vooral rustig te blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. Paniek maakt uw klachten alleen maar erger. Leer erop vertrouwen dat een astma-aanval over gaat. Neem bij een aanval uw medicijnen zoals de arts dat heeft voorgeschreven. Luchtwegverwijdende medicijnen helpen meestal binnen een paar minuten. Werkt het middel na twintig minuten nog niet? Inhaleer dan opnieuw. Blijft de benauwdheid daarna nog steeds aanhouden? Bel dan uw arts. U kunt altijd overleggen hoe vaak u de luchtwegverwijder mag gebruiken bij een astma-aanval.

Oorzaak

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door virussen. Het zijn dezelfde virussen als waar u verkouden van wordt. Iedereen is wel eens verkouden, dat is onvermijdelijk. Wel kunt u er voor zorgen dat u minder vatbaar wordt voor verkoudheid. Dat doet u door te zorgen voor een goede weerstand. 

Om een astma-aanval te voorkomen is het belangrijk dat u uw medicijnen gebruikt, zoals u heeft afgesproken met uw arts. Houd u zich aan de voorgeschreven dosering. Dan beschermt het medicijn uw longen zo optimaal mogelijk. Verwacht u in contact te komen met stoffen waar u last van krijgt? Gebruik dan vooraf een luchtwegverwijder. Dit helpt klachten voorkomen.

Waarom sporten en bewegen helpt

Voldoende sporten of bewegen helpt astma-aanvallen voorkomen. Bewegen of sporten is soms moeilijk. U krijgt het sneller benauwd dan mensen zonder astma. Probeer toch door te zetten. Een half uur sporten of bewegen per dag is vaak genoeg om uw longen sterker te maken. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt een uur sporten aangeraden.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl