Doneer nu Gratis magazine
Accepteren van uw longziekte - Duur: 3:29

Accepteren van uw longziekte

Soms zijn er dingen die u niet meer kunt of minder goed kunt als u een longziekte heeft. Zoals uw favoriete sport of uw werk. Omdat u benauwd bent of bijvoorbeeld minder energie heeft. Dit kan u verdrietig of boos maken. Accepteren dat u niet alles meer kunt kan helpen om u beter te voelen.

Als u een longziekte heeft betekent dit vaak dat u lichamelijke klachten heeft, zoals benauwdheid of hoesten. Dit kan betekenen dat u bepaalde dingen niet meer kunt doen of niet op de manier waarop u het zou willen doen. Zoals werken, een druk sociaal leven of een favoriete hobby.

Schuldgevoelens

Dat u bepaalde dingen niet meer kan zoals u het zou willen doen kan u boos en verdrietig maken. Dit is heel normaal, hier lopen veel mensen met een chronische ziekte tegenaan. Accepteren dat u dingen niet meer kunt is moeilijk en niet iets dat u zomaar doet. U kunt teleurgesteld zijn in uzelf omdat u iets niet meer kunt. Dit kan het gevoel van falen geven. Soms gaan mensen daardoor steeds opnieuw over hun eigen grenzen. Vaak worden hierdoor hun klachten uiteindelijk erger. Ook voelen mensen met een longziekte zich soms schuldig naar hun werk, hun gezin of  bijvoorbeeld vrienden. Omdat ze niet meer mee kunnen komen of vaker afspraken moeten afzeggen.

Praten helpt

Bij het accepteren van uw longziekte gaat het er niet alleen om dat u weet wat uw longziekte inhoudt, maar vooral wat het voor u betekent. Er zijn tips die u kunnen helpen om beter te leren omgaan met de gevolgen van uw longziekte. Het helpt vaak om over uw gevoelens te praten, bijvoorbeeld met uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen u adviseren en bijvoorbeeld tips geven hoe u slimmer om kunt gaan met uw energie. Ook kunt u terecht bij een Longpunt in uw buurt. Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een longziekte. Acceptatie kan u helpen om uw leven aan te passen aan de nieuwe situatie.

Praat mee over astma algemeen

Longforum.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl